Subota, 25 ožujka, 2023

Prijete nam zima bez snijega i korona. Skijanje u Gorskom kotaru za sada je upitno

Prošle smo zime za pripremu sezone utrošili 100.000 kuna, a onda nam se dogodila zima bez snijega. Ove godine toj opasnosti od zime bez snijega treba dodati i opasnost od korone pa me je strah da skijanja baš i neće biti puno, kaže načelnik Mrkoplja Josip Brozović

Malo će ove sezone – bar kako sada stvari stoje – biti skijanja na području Gorskog kotara. Naime, od četiri goranska skijališta, jedino koje će biti spremno ugostiti skijaše bit će ono pod mrkopaljskom Čelimbašom. Sva ostala – delnički Petehovac, Rudnik u Tršću te skijalište u Begovom Razdolju – predstojeće zime neće raditi. Pritome razlog za mirovanje nije samo strah od koronavirusa, već jednostavno neisplativost rada. No, evo kako stoje stvari…

Mala korist

U Mrkoplju će, govori nam načelnik Josip Brozović, sve biti spremno za skijaše, a hoće li skijanja biti, tek će se vidjeti.

– Mi smo staze pripremili i markirali, uredili sve oko nužne infrastrukture i ovih ćemo dana ishodovati i dozvolu za predstojeću skijašku sezonu. To je ono što mi možemo napraviti, i što smo napravili. Sve ostalo ne ovisi o nama. Prva je stvar količina snijega na koju ne možemo utjecati jer nemamo sustav za zasnježenje. Za pripremu skijaških staza potrebno nam je minimalno pola metra kvalitetnog snijega kojeg ratrak treba nabiti na stazu. Ako toliko snijega ne bude, i ako ne bude dužeg stabilnog hladnog vremena, sve je upitno. Nadalje, vrlo je bitno i što će reći Stožer civilne zaštite i hoće li skijanje uopće biti dozvoljeno. U svakom slučaju, mi ćemo biti spremni, mada ne znam koliko će sezona uopće imati smisla ako se ne otvore kafići i restorani, odnosno ako od sezone korist ne budu imali oni koji se bave turizmom. Mi kao lokalna samouprava sigurno nećemo imati koristi jer ulažemo u pripremu više no što možemo zaraditi od prodanih skijaških karata. Primjerice, prošle smo zime za pripremu sezone utrošili 100.000 kuna, a onda nam se dogodila zima bez snijega. Ove godine toj opasnosti od zime bez snijega treba dodati i opasnost od korone pa me je strah da skijanja baš i neće biti puno. No, mi ćemo, bez obzira na sve, biti spremni, zaključio je načelnik Mrkoplja Josip Brozović.

Na Petehovcu, govori nam Srećko Orešković, zakupac tog skijališta i Planinskog centra Petehovac, bit će samo sanjkanja.

– Tradicionalno ćemo na padini uz restoran, ukoliko bude snijega, osigurati uvjete za sanjkanje, odnosno urediti stazu. Kad je o skijalištu riječ, sigurno nećemo raditi jer uvjeti za to ne postoje. Nemamo snježnih topova, plaćanje atesta je preskupo i kad se sve stavi na papir, jasno je da su ulaganja daleko veća od potencijalne dobiti pa stoga ove zime nećemo pokretati skijalište, jasan je Oreškov.

.

Skijanja neće biti ni na Rudniku, osim možda u jednom manjem dijelu, govori nam gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel.

– Imali smo najbolju namjeru da uz pomoć Primorsko-goranske županije u dogledno vrijeme obnovimo skijalište Rudnik. No, početna studija pokazala je da bi svu postojeću infrastrukturu trebalo mijenjati, a to je za Hrvatske šume koje su vlasnik tog skijališta, preveliko ulaganje. Dakle, od revitalizacije Rudnika neće biti ništa. Jedino što će ove sezone, kao i ranijih, biti moguće, je da članovi Ski kluba Rudnik iz Tršća urede mini žičaru za djecu i jednu manju stazu za dječje skijanje. I to je to kad je o skijanju kod nas riječ. Čini mi se da je skijanje ozbiljnijeg tipa u Gorskom kotaru umrlo.

Nikome više nismo nikakva konkurencija, ne postoji niti jedno skijalište s osiguranim zasnježenjem, a staze koje i postoje daleko su po veličini za onima iz europskih skijališta. Eventualna ulaganja u poboljšanja tolika su da ih lokalne samouprave ne mogu osigurati, a da stvar bude gora, iz EU fondova za skijališta na ovim našim nadmorskim visinama nema novca. Mislim da trebamo biti realni i okrenuti se turizmu vezanom uz planinarenje, pješačenje, bicikliranje, agroturizam i odmor u prirodi, a ne se zavaravati pričama o skijalištima čiji rad donosi uvijek više gubitaka od zarade, smatra Rajšel.

Lokve spremne za sanjkanje

Ljubitelji sanjkanja, dođe li do ukidanja mjere okupljanja većeg broja ljudi, moći će sigurno računati na lokvarsko sanjkalište iznad nekadašnjeg motela Jezero. Načelnik Općine Lokve Toni Štimac kaže da je s njihove strane – sve spremno.

– Čim nam to dozvole uvjeti – a to znači snijeg i epidemiolozi – mi krećemo i to pod vodstvom članova SK Lokve. Staza je u svom gornjem dijelu bitno proširena, osvijetljena je u svim dijelovima, a moguće je iznajmiti i sanjke. Dakle, sanjkanja će biti, ako bude snijega i ne bude korone, rekao je Štimac.

Još bolje od lokvarskog svakako je sanjkalište Gina u Kupjaku koje je promijenilo vlasnika pa nam trenutačno podaci o tome hoće li biti ili ne sanjkanja nisu dostupni, a svakako bi dobro bilo da i Gina proradi jer je riječ o izvrsnom sanjkalištu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno