Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

PREŽIVLJAVANJE U DOBA KORONE: ISTARSKIM TURISTIČKIM VODIČIMA PROMET PAO – 100 POSTO! Umjesto vođenja turista, rade u kuhinji i čiste apartmane

Izvor/preuzeto: glasistre.hr AUTOR: M.Rosanda

Trenutna situacija u svijetu, obilježena ekonomskom krizom koja se razvila zbog koronavirusa, bacila je na koljena brojne djelatnosti. Ugostitelji, glazbenici, konobari, kuhari i mnogi drugi ostaju bez posla, jer poslodavci nemaju drugog izbora nego otpuštati radnike. Neki od njih imali su ponešto posla, ali ima i onih koji su zabilježili apsolutni pad prometa. U ovu zadnju skupinu spadaju turistički vodiči.

Turistički vodiči iz Istre, okupljeni oko udruge Društvo turističkih vodiča Pula, zadnja su vođenja grupa imali u listopadu 2019. godine. U razgovoru s predsjednicom Udruge Marinom Šuran doznajemo da je za ovu branšu situacija krajnje ozbiljna te da se dobar dio turističkih vodiča planira prekvalificirati i egzistenciju pronaći u drugim poslovima. Mnogo vodiča sprema se tako i na odlazak u inozemstvo, drugi pak rade kao konobari, kuhari ili čistačice.

U zadnjih godinu dana, promet turističkih vodiča sveden je na nulu. U prilog toj tvrdnji govore nevjerojatni podaci o količini njihova posla za ovu sezonu. Valja, prije svega naglasiti, da su ciljane skupine za turističke vodiče pretežito grupe gostiju. S obzirom da je gotovo potpuno stao promet aviona, autobusa i vlakova, a ove turističke sezone nije bilo niti kruzera, za hrvatsko govorno područje u Puli su dva vodiča imala – dva gosta. Šveđana i Norvežana nije bilo, kao ni Rusa. Vodič specijaliziran za poljsko govorno područje imao je rekordne tri grupe, a Slovenaca je bila svega jedna grupa!

Na engleskom jeziku vodiči su imali jednu grupu. Na talijanskom jeziku dvije grupe, a Nijemaca je bila svega jedna grupa. Francuza u grupama ove godine uopće nije bilo.

– Turističkih vodiča nema puno u odnosu na, primjerice, ugostitelja, i naš je glas slab. Nitko ne zna kroz što prolazimo. Da smo imali i dvadeset posto prometa u odnosu na prošlu sezonu, bili bi i više nego sretni, razočarano je konstatirala Šuran.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno