Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Pretjerani turizam – val na kojem jedrimo, pitanje je samo do kada?

Over Turizam? Relativno nova riječ u turizmu koja za sobom vuče i dobro nam poznatu masovnost. Ovaj izraz u turističkoj terminologiji predstavlja preveliki broj turista/putnika na jednom turističkom mjestu koje to, zbog svoje infrastrukture ili osnovne organizacije života u njemu, ne može podnijeti. Kao posljedica za tu istu destinaciju javlja se nikom drag epitet ”potrošene” destinacije, mjesta velikih gužvi, nemoguće simbioze lokalnog stanovništva i turista, te time gubi na samoj kvaliteti a dugoročno i kvantiteti.

Overturizam ili pretjerani turizam počeo je bivati sve aktualnija tema u različitim turističkim zemljama, iako sa sigurnošću možemo reći da su nositelji ovakvoga turizma u  Europi Venecija i Barcelona, a Dubrovnik ne kaska mnogo za njima.

Situacija koja nam se dogodila uslijed epidemije virusa zapravo je škola za sve one koji nisu aktivni u razvoju održivog turizma i podizanju kvalitete života domicilnog stanovništva i turističke ponude pojedine destinacije. Pad kojeg smo očekivali, no također se nadali da ćemo ga uspjeti iznijeti bolje nego što jesmo, dogodio se upravo kako bi iz korijena promijenio naše viđenje zarade, ekonomske stabilnosti i potpuno nam promijenio navike kao potrošačima.

Promjena u kojoj se putovanja sada nalaze je došla nenadano samo naizgled. Mnogo prijašnjih simptoma je upućivalo da će u nekom momentu ipak doći do raspada sistema.

Naravno da odgovor ne leži u poništenju ili odricanju svega do sada učinjenog, već o promjeni samo koncepta odnosno pristupa istom. Odgovor je u dostupnosti putniku prilagođenih informacija, vremena u posvećenju kako putnika destinaciji, tako i destinacije putniku.

Najteže je promijeniti ljude, stoga su kiseli smiješak, nezainteresiranost za pružanjem dodatne informacije gostu i osnovno znanje o destinaciji neki od najvećih neprijatelja promjene. Putnik bi trebao željeti znati, a destinacija odnosno njeni ljudi bi trebali željeti dati više, kako bismo zaista mogli razgovarati o turizmu doživljaja, a ne o turizmu pretjeranosti i izrabljivanja onog što imamo.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno