Srijeda, 7 prosinca, 2022

Premašena očekivanja Hrvatske turističke zajednice. I dalje preko milijun turista na dnevnoj bazi

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da su očekivanja HTZ-a premašena jer su planirali 60% do 65% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu, a s obzirom na sadašnje kumulativne rezultate to je 70 posto. Naglasio je da je to nastavak pozitivnog trenda turističkog prometa u dosadašnjem dijelu turističke godine te da se i dalje bilježi preko milijun turista na dnevnoj bazi.

Porast avioprometa

– Splitsko i dubrovačko područje bilježe porast avioprometa, ali tako je i u zadarskoj, krčkoj, riječkoj i pulskoj zračnoj luci. Veseli podatak da imamo više od 340 izravnih avionskih letova prema hrvatskim destinacijama, da u Hrvatsku danas lete više od 63 aviokompanije, a i izravno smo povezani sa SAD-om. Sve to daje nadu da će biti dobra i postsezona, uz uvjet da nastavimo s pozitivnom epidemiološkom situacijom i da i dalje budemo najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, kazao je Staničić.

Ima li dovoljno smještajnih kapaciteta?

– Najbolje su popunjeni kapaciteti najveće kategorije jer turisti traže komoditet, kvalitetu i komfor. S obzirom na epidemiju traže i izoliranost od ostalih turista i smještajne kapacitete koje nude privatnost i, prema našim podacima, traži se krevet više. Prema dosadašnjem tijeku turističkog prometa za očekivati je da će se taj trend nastaviti i u idućim danima i tjednima, rekao je.

Apelirao je da se treba pridržavati svih mjera Stožera, a onima koji se nisu cijepili poručio “da učine taj mali napor jer o tome ovisi i nastavak turističke sezone i cijela hrvatska ekonomija”, piše Turizmoteka.

Ostajemo ”narančasti”

– Očekujem da ćemo ostati u “narančastome” iako neke zemlje poput Njemačke i Poljske imaju svoj sustav mjerenja zaraženih pa smo prema njima u “zelenom”, a upravo su ta dva tržišta među prvih pet po turistima u Hrvatskoj. Mislim da trebamo biti optimisti, ali moramo biti oprezni i pridržavati se svih mjera kako bismo ostali najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, rekao je Staničić.

Dobra komunikacija je ključ uspjeha

– Za pripremu sezone 2022. potrebna je dobra komunikacija i turističkog sektora i Vlade kao što je to bio slučaj i ove godine. Mislim da smo svi dobro odradili domaću zadaću i da smo se svi dobro pripremili za ovo godinu i nema razloga da tako ne bude sljedeće godine. Trebamo promišljati o održivom razvoju turizma, da ponovno radimo na turizmu koji će biti disperziran na cijelu godinu jer na taj način čuvamo naše ključne resurse i ostvarujemo veći financijski prihod, da ne brojimo samo dolaske i noćenja, zaključio je Staničić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno