Utorak, 31 siječnja, 2023

Prema novom načinu izrade korona karte, broj cijepljenih neće biti ključan faktor za sezonu u Hrvatskoj

Dosad se boja na koronakarti Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) – kojom se dio država članica EU vodi pri izdavanju preporuka za putovanje svojim građanima – određivala s obzirom na prosječan broj novih slučajeva zaraze i udjela pozitivnih među svim testiranim osobama.

No od 1. veljače uvedena je nova formula za izračun, u koju je uvršten i kriterij udjela cijepljenih u pojedinoj regiji. Međutim, izračuni pokazuju da je utjecaj udjela cijepljenih na konačnu ocjenu neočekivano malen, neusporedivo manji od utjecaja 14-dnevnog prosjeka dnevnog broja novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Budući da je trenutačno u većini EU taj 14-dnevni prosjek ogroman, cijela je Unija na ECDC-ovoj karti tamnocrvena, što znači da je vjerojatnost zaraze izrazito velika – to je, naime, “najgora” boja ECDC-a. Njome su od 1. veljače obojene sve zemlje čija je stopa prema novoj formuli veća od 300. U zelenu zonu mogu regije čija je stopa manja od 40, a prosječne europske vrijednosti danas su i stotinjak puta veće od toga, piše Jutarnji list.

Konkretno, sadašnja stopa Portugala, koji ima visokih 83 posto stanovništva cijepljenog objema dozama, ali i ogroman prosječan broj novozaraženih u zadnja dva tjedna siječnja, koji je ECDC uzimao pri prikazu karte (14-dnevna stopa za regiju oko Lisabona iznosila je 5858), trenutačno iznosi 3485. Za Hrvatsku, ista ta stopa je 2397 jer je prosječni 14-dnevni broj novih slučajeva kod nas tada bio znatno manji.

Provjerili smo kakav će biti utjecaj udjela cijepljenih ako brojevi novozaraženih drastično padnu. Odgovor je – i dalje jako mali. Izračuni, naime, pokazuju da bi Hrvatska sa sadašnjim, niskim udjelom cijepljenih, kako bi se zadržala u zelenoj zoni, smjela imati najviše 55 novozaraženih dnevno tijekom dva tjedna na 100.000 stanovnika. Portugal, sa znatno većim udjelom cijepljenih (83 posto), smio bi imati maksimalno njih 68. U stvarnosti, razlika između 55 i 68 zaraženih dnevno je doista jako mala, što upućuje na zaključak da je ECDC udio cijepljenih, zapravo, nisko vrednovao.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac u nekoliko je navrata naglasila kako je za sezonu najvažnije da ne budemo tamnocrveni te da našim emitivnim tržištima ne damo priliku da nam nametnu ograničenja za putovanja.

– Moglo bi se dogoditi da i to bude jedan važan faktor, zato što je upravo i ta cijepljenost, uz incidenciju, i u matematičkoj formuli ECDC-a za izračun nove karte. Ono što je nama glavni cilj je da ne budemo tamnocrveni zato što u preporukama Vijeća koje su izašle 1. veljače jasno stoji da države neće poticati putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja – dodala je.

Predstavnici sektora stoga posljednjih dana pozivaju građane na cijepljenje, naglašavajući da za dobru sezonu neće biti dovoljna samo cijepljenost sektora. Međutim izračuni pokazuju da hrvatskim građanima pri odluci o cijepljenju ne bi na prvom mjestu trebala biti turistička sezona, nego smanjenje ogromne smrtnosti po kojoj je Hrvatska pri samom vrhu EU.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno