Subota, 1 travnja, 2023

Prema GBTA, potpuni oporavak poslovnih putovanja očekuje se 2025.

Oporavak poslovnih putovanja u 2021. godini tekao je sporijim, opreznijim tempom od očekivanog, posebno na tržištima Zapadne Europe gdje su poslovna putovanja podbacila u usporedbi s drugim tržištima u svijetu. Pokazali su to rezultati nedavnog istraživanja koje je provelo najveće svjetsko udruženje za poslovna putovanja GBTA (Global Business Travel Association).

Prema globalnoj prognozi (BTI-Business Travel Indeks), očekuje se da će oporavak globalnih poslovnih putovanja biti relativno snažan tijekom sljedećih nekoliko godina, a potpuni oporavak globalne potrošnje na poslovna putovanja očekuje se 2024. godine. Međutim, dok će se Zapadna Europa oporaviti unutar ovog vremenskog okvira, Istočna Europa zaostaje te se njen oporavak predviđa tek u 2025. godini.

Ključni zaključci za Europu iz najnovijeg indeksa poslovnih putovanja (BTI):

  • Diljem zapadne Europe potrošnja na poslovna putovanja pala je 59% u 2020. godini, a 51% na istočnoeuropskim tržištima. Samo je Sjeverna Amerika prošla gore u istom razdoblju – pala je za 60%.
  • Ovi strmi padovi poslovnih putovanja doveli su do pada udjela Zapadne Europe u globalnoj potrošnji na putovanja s 23% u 2019. na 20% u 2020. godini.
  • Zabrana putovanja i porast broja slučajeva COVID-19 u zadnjoj polovici 2021. godine usporili su oporavak. Očekuje se da će rashodi za poslovna putovanja u Zapadnoj Europi 2021. godine pasti za daljnjih 3,8%. Rast istočnoeuropskih tržišta bit će usporen (samo 10% u odnosu na razine iz 2020. godine, što zaostaje za globalnom prognozom rasta od 14%).

Ipak, očekuje se snažan oporavak europskih poslovnih putovanja tijekom sljedećih nekoliko godina. Europa predstavlja 10 od 20 vodećih tržišta poslovnih putovanja u svijetu. Pet europskih tržišta (UK, Njemačka, Italija, Belgija i Švedska) poslovalo je lošije tijekom pandemije COVID-19, ali se očekuje da će se brzo oporaviti. Tri tržišta (Španjolska, Francuska i Austrija) su pokazala da su otpornija i imali su bolje rezultate tijekom pandemije i oporavka. Dvije zemlje (Rusija i Nizozemska) zaostaju i pokazuju znakove sporijeg oporavka.

Nove varijante COVID-19, stope cijepljena i različite kontrole na granici i dalje predstavljaju veliki izazov oporavku industrije poslovnih putovanja.

“Stope cijepljenja u Zapadnoj Europi nadmašuju one u mnogim drugim dijelovima svijeta, no neizvjesnost oko varijanti usporila je oporavak jer su slučajevi COVID-a naglo porasli tijekom posljednjeg tromjesečja godine. Nova zatvaranja, zabrane putovanja, uvjeti na granicama i karantene predstavljaju dodatne izazove i rizik u pogledu prognoze brzine oporavka. Od vitalnog je značaja da regija ima zajednički pristup koji se temelji na putnicima, kako bi se olakšala mogućnost poslovanja i putovanja dok ulazimo u 2022.”, izjavila je Catherine Logan, regionalna potpredsjednica – EMEA GBTA.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno