Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Preko 70 000 turističkih djelatnika u Hrvatskoj kreće sa cijepljenjem protiv korona virusa

Sredinom travnja počet će cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a uz stalno zaposlene u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje bit će uključeni i sezonski radnici, dogovorili su to na sastanku ministrica turizma i sporta Nikoline Brnjac i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi privredni.hr.

Također, na sastanku je razmatran model po kojem bi se čim prije započelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača, o kojima se isto posebno vodi računa u skladu s definiranim prioritetima cijepljenja u turističkom sektoru.

Ministarstvo turizma i sporta od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo je da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina uključuje zaposlenike koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja socijalne distance smanjena, poput radnika u kuhinji, dok su druga skupina osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

“Hrvatska među prvima kreće s cijepljenjem turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno da bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima da Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakoga gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju”, naglasila je ministrica Brnjac.

Ministrica je u četvrtak izjavila da je za cijepljenje interes iskazalo oko 69.000 turističkih djelatnika, a takav je odaziv ocijenila izuzetno velikim.

Dodatni punktovi za testiranja u turističkim mjestima

Uz temu o početku cijepljenja turističkih djelatnika, na sastanku se govorilo i o uspostavi dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima, marinama i sl. te je dogovorena edukacija osoba koje će, u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provoditi testiranja. Razmatran je i način izdavanja potvrda i potrebni kapaciteti za distribuciju testova.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno