Utorak, 30 svibnja, 2023

Preko 320 000 Zagrepčana živi isključivo od ugostiteljstva. Ljudski resurs preduvjet razvoja turizma

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica rekao je kako će se na današnjem Forumu raspravljati o onome najvažnijem, a to su ljudski resursi.

“Svjesni smo da su i druge grane pogođene, ali svaka četvrta otpuštena osoba u ovoj krizi otpuštena je baš iz turizma i ugostiteljstva. Ovdje se radi o 110 tisuća ugostiteljskih djelatnika i više od 320 tisuća duša naslonjenih na ovu granu”, rekao je Letica.

Zagrebački ugostitelji inače predstavljaju 20 do 25 posto hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije treba izaći što jači. “Hrvatski ugostitelj nije više samo hrvatski, nego europski, a on traži konkretne mjere, ali ne samo da traži nego i vraća, a sve to vodi do boljih rezultata u turizmu, jako važnoj djelatnosti za Zagreb i za Hrvatsku”, kazao je Letica.

Hrvatska mora imati i snažan destinacijski menadžment

Kovačević je još dodao i kako ugostiteljstvo zajedno s cjelokupnim turističkim sektorom posljednjih godina bilježi rast i povećava kvalitetu što je ključno za promociju Hrvatske kao eno-gastro destinacije sa svim povijesnim kulturnim i zemljopisnim specifičnostima.

“Uz veliki broj zaštićenih tradicionalnih prehrambenih proizvoda i više od 125 autohtonih sorti vina i prirodnom mogućnošću kratkih lanaca opskrbe svježim proizvodima, Hrvatska mora imati i snažan destinacijski menadžment i snažnu restoransku ponudu. I tu kao referentan nije dovoljan samo Michelinov vodič, već moramo raditi i na vlastitim sustavima kvalitete koji će uključivati autohtonost, održivost i inovativnost”, poručio je potpredsjednik HGK.

Svi predstavnici poslodavaca u sektoru ugostiteljstva našli su se prvi put na jednome mjestu – HGK, HOK, OKZ, HUP, UGP, NUU, UUKI.

Na Forumu će se održati dva panela, Zagreb – gastronomska i turistička metropola budućnosti te Hrvatska i svijet u novim okolnostima – izazovi i nove prilike, a središnje je događanje okrugli stol Novi zakonodavni okvir na temu ljudskih resursa kao preduvjet razvoja sektora.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno