Utorak, 26 rujna, 2023

Preko 30 000 digitalni covid-potvrda izdano je jučer u Hrvatskoj

Jučer je krenulo izdavanje tzv. covid-putovnica, a odaziv je velik, kako je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović potvrdio Indexu.

“Jučer je izdano 33.000 digitalnih covid-potvrda. Oko tri tisuće je izdano preko HZZO-a, a ostatak od 30.000 preko sustava e-građani. Odličan je odaziv. Zaista je puno ljudi odmah prvi dan htjelo imati te potvrde”, rekao je Božinović za Index.

Popis zemalja u koje bi hrvatski državljani mogli s ovom potvrdom

Navodi kako je Hrvatska de facto prva krenula s izdavanjem i implementiranjem ovih potvrda, piše N1.

“Zasad je sedam zemalja u EU implementiralo ove potvrde, to su Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Njemačka, Grčka i Hrvatska. Uskoro se sprema na isto i Austrija i još neke zemlje u EU”, kazao nam je Božinović.

Na pitanje znači li to da će državljani Hrvatske koji imaju ove potvrde moći s njima putovati u navedene zemlje, Božinović kaže: “Načelno da, trebali bi moći”.

A Hrvatska je, navodi, od jučer uvela i to da djeca do 12 godina mogu ući u Hrvatsku bez testiranja.

“To bi trebalo olakšati dolazak turistima u Hrvatsku. Pomaknuli smo dobnu granicu sa 7 na 12 godina. Djeca do te dobi ne trebaju se testirati za ulazak u Hrvatsku”, rekao je Božinović.

Do potvrde moguće i s jednom dozom

Podsjetimo kako je Božinović jučer kazao da je digitalne covid-potvrde moguće dobiti s jednom dozom cjepiva, ali i da nije siguran kamo državljani Hrvatske mogu putovati s takvom potvrdom.

“Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja, također mogu dobiti tu potvrdu”, izjavio je Božinović novinarima u Saboru, dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja.

“Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze”, najavio je Božinović.

Istaknuo je kako je jasna poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde, njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju covid-potvrdu minimalno zadržavati na granici.

“Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU”

“Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima”, rekao je Božinović.

Što se tiče digitalnih covid-potvrda, naveo je kako se QR kod može pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU tako da se, kaže, može presavinuti i da se na granici može pokazati samo dio s QR kodom.

“Svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice”, rekao je Božinović.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno