Srijeda, 29 ožujka, 2023

Predstavljen projekt prve doline za digitalne nomade u Hrvatskoj i regiji

Dolaze iz različitih krajeva svijeta, upoznaju lokalnu kulturu, a financijski gledano su daleko isplativiji od sezonskih „turista“. Tako bi se moglo opisati digitalne nomade, čije potencijale je do ove jeseni privatni sektor slabo prepoznavao, iako se o njima u posljednje vrijeme mnogo pričalo u javno-političkoj sredini. Ipak, mladi hrvatski poduzetnički dvojac prepoznao je tržišni potencijal te rastući trend remote workinga prema kojem je Hrvatska u top 10 destinacija prema izboru digitalnih nomada. 

Projekt, kojeg su osmislili dvojica partnera Mario Mrkša (25) i Vedran Presečan (26), lansiran je u okviru inicijative Work Remotely Croatia (WRC). Prvu dolinu za digitalne nomade otvorili su u Zadru, koja je već u prvih nekoliko tjedana primila više od 300 prijava nomada iz svih dijelova svijeta. Dolina je ovoga petka i službeno predstavljena javnosti uz snažnu podršku političke, stručne i akademske javnosti. 

    „Pandemija je krenula u trenutku kada sam zajedno s timom već počeo raditi prve nacrte projekta doline, unatoč lockdownu. Tada se na prvu nije činio kao najbolji trenutak, ali nismo posustali, već smo odlučili riskirati. Danas, s ovakvom podrškom, vidimo kako se taj rizik itekako isplatio“, rekao je suosnivač WRC incijative i izvršni direktor start-up tvrtke grabAhome Mario Mrkša.

Otvorenje prve doline za digitalne podržale su mnoge institucije i organizacije, a na današnjem događaju osobno i gradonačelnik  Grada Zadra Branko Dukić, zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler, voditeljica Ureda za globalni PR HTZ-a Lucijana Natalija Jerković, ravnatelj Instituta za turizam doc. dr. sc. Damir Krešić te direktori lokalne i regionalne turističke zajednice, Mario Paleka i Mihaela Kadija, a snažnu podršku dali su i Zadarska županija i Hrvatska udruga poslodavaca.

Europarlamentarac Karlo Ressler je toplo pozdravio ovu „hvalevrijednu inicijativu“ te naglasio kako je prepoznat pravi trenutak dok globalno društvo pravi snažan zaokret u smjeru digitalne transformacije: „Pandemija je ubrzala digitalnu transformaciju i omogućila većem broju ljudi da budu digitalni nomadi. Hrvatska ima sve preduvjete da za njih bude sjajna destinacija“. Gradonačelnik Branko Dukić također je dao snažnu podršku projektu i pozvao na otvorenu suradnju za daljnji razvoj inicijative u Gradu Zadru.

U okviru predstavljanja održana je i panel rasprava „Potencijal digitalnih nomada u Hrvatskoj“, a o potencijalu nije potrebno govoriti previše kada digitalnih nomada trenutno ima više od 35 milijuna u svijetu te je njihova ekonomska vrijednost procijenjena na 780 milijardi dolara godišnje, a što samo za sebe govori o prilikama koje ova nova generacija, „turista“ donosi. 

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno