Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Pred nama je jedno od najizazovnijih perioda u svjetskom i hrvatskom turizmu

“Prema službenim podacima iz sustava e-vizitora do 25. prosinca prošle godine Istra je bilježila visokih 60 posto ostvarenih noćenja u odnosu na rekordni prosinac 2019. godine. Međutim do kraja godine taj je postotak pao na 37 posto iz već poznatih razloga radi usvojenih strožih epidemioloških mjera”, komentirajući turističke rezultate ostvarene u Istri tijekom proteklih pandemijskih blagdana kazao nam je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Ukupno je u razdoblju od 24. prosinca do nedjelje 3. siječnja zabilježeno nešto manje od 5.200 dolazaka, te gotovo 25 tisuća turističkih noćenja, no više od toga u okolnostima koje su vladale teško je bilo i za očekivati. Prema Ivoševićevim riječima sveukupno smo na Poluotoku tijekom ovih blagdana na dnevnoj razini imali oko 2.200 turista, od čega su većina, gotovo 70 posto, bili domaći gosti, a ostalo su uglavnom bili Slovenci, Nijemci, Talijani i Srbi. Što se tiče smještaja, on je bio podjednako raspoređen. 

Skromni turistički rezultati

Trećina gostiju boravila je u hotelima, druga trećina u privatnom smještaju, dok se ona zadnja smjestila u kampovima i u nekomercijalnom smještaju. Sveukupno imali smo otvoreno 20 hotela, četiri kampa, 350 vila u privatnom smještaju, te još 220 kuća u tzv. nekomercijalnom smještaju.

“Tijekom ovih blagdana ostvaren je skromniji turistički rezultat koji je bio i očekivan, ali i posve razumljiv jer je prevencija i zaštita od Covida 19 u ovoj fazi izuzetno bitna radi što boljeg i kvalitetnijeg ulaska s aspekta epidemiologije u novu 2021 godinu. Prošle godine je Istra jedina kvalitetno upravljala cijelom situacijom; istodobno branjenje od Covida 19, te odvijanje turizma s izuzetno dobrim rezultatima dok se nije desila situacija u kojoj je cijela Hrvatska završila na crvenim listama naših najznačajnijih emitivnih tržišta, osim jasno Njemačke. Prvi smo uveli restriktivne mjere i selektivna ograničenja što je očigledno dalo rezultata, poglavito zato što je Istra dobro posložena i organizirana turistička regija u kojoj protokol komunikacije privatnog i javnog sektora funkcionira na dnevnoj i zavidnoj razini. Polovicom listopada bili smo čak jedina zelena, odnosno Covid free regija u cijeloj Europi, što je definitivno veliko postignuće, koje je moglo i dulje trajati da su na nacionalnoj razini procjenjivali ugrozu od Covida 19 na isti način kao mi u Istri”, osvrćući se na turističku godinu koja je za nama kazao je Ivošević.

No 2020. na sreću je stavljena “ad acta”, a pogled i nade su u potpunosti usmjerene u ono što nas očekuje u budućnosti.

“Pred nama stoji zasigurno jedno od najizazovnijih perioda u svjetskom i hrvatskom turizmu. S jedne strane dočekali smo kraj ove godine i bolje nego što je prvotno bilo planirano, no ulaskom u 2021. očekuje nas dugih i neizvjesnih pet do šest mjeseci koje treba preživjeti sa što manje rezova i bolnih „operacija“. Razlika u tranziciji s 2019. na 2020. turističku godinu iako očekivano bolna i stresna će na kraju biti manje izazovna nego tranzicija iz 2020. u 2021. barem s aspekta sustava turističkih zajednica i raspoloživih financijskih sredstava”, kaže Ivošević. Podsjeća da je ne samo hrvatsko, već i kompletno globalno gospodarstvo, uključujući i turizam, doživjelo ogromne strukturne poremećaje i konkretne financijske gubitke.

Veliki igrači kao što su avio prijevoznici, tour operatori, velike agencije i veliki hotelski lanci, kao i s njima povezane industrije, su u izuzetno teškoj poslovnoj situaciji.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno