Subota, 25 ožujka, 2023

Pozitivni financijski učinci posjeta američkog nosača aviona Splitu

Analiza HGK – Županijske komore Split

Samo četiri dana posjeta američkog nosača aviona USS “Harry S. Truman” Splitu, osim što su unijela živost u grad odrazila su se i na turističke pokazatelje i one iz sustava fiskalizacije. Tako je ovaj posjet, između ostalog, i primjer pozitivnog učinka koji na život i gospodarstvo turističke destinacije imaju događanja u zimskim i turistički manje atraktivnim mjesecima. 

Pokazuje to analiza HGK – Županijske komore Split, provedena u suradnji s Poreznom upravom Područnim uredom Split i Turističkom zajednicom grada Splita, o fiskaliziranim računima te ostvarenim turističkim dolascima i noćenjima u danima boravka američkog nosača aviona u Splitu u odnosu na isto razdoblje prošle, ali i godina prije. 

Učinci ovog posjeta očekivano su se najviše odrazili na djelatnosti trgovine i turizma. Tako je od 11. do 15. veljače ove godine ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u Splitu u trgovini, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te ostalim uslužnim djelatnostima 34 posto viša u odnosu na iste dane 2021. te gotovo 12 posto viša nego u 2020. i skoro 22 posto viša nego u istom razdoblju 2019. godine. 

Samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u razdoblju od 11. do 15. veljače ove godine vrijednost fiskaliziranih računa je u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je bio ograničen rad ugostiteljskih objekata, viša gotovo sedam puta, ali i gotovo 33 posto viša nego u promatranom periodu 2020. i 45 posto viša nego u 2019. 

Slično govore i podaci o ostvarenim dolascima i noćenjima turista. Tako je od 11. do 15. veljače u Splitu ostvareno 170 posto više dolazaka i 141,3 posto više noćenja turista u

odnosu na iste dane prošle godine. A osim dolazaka i noćenja, posjet i odmor oko 6.000 članova posade američkog nosača aviona, u prihodovnom su smislu zasigurno osjetile i sve povezane turističke i uslužne djelatnosti, poput ugostiteljstva, pružatelja usluga turističkih tura, taksi i ostalih prijevoznika i dr. 

”Ovo je recentan i eklatantan primjer učinka koji ovakav jedan događaj, van sezone, u gospodarskom smislu ima za destinaciju, a podsjećam da smo identičnu situaciju imali i za prijašnjeg posjeta američkog nosača aviona Splitu, 2015. godine. To je, također, i pokazatelj koliko je potrebno i važno raditi na svim onim sadržajima i događajima koji će u zimskim mjesecima olakšati preživljavanje i rad našim poduzetnicima, a u sam grad i županiju unijeti potrebnu živost. Kongresi, izložbe i slične poslovne, ali i kulturno-umjetničke manifestacije dokazani su načini na koje se i u manje traženim mjesecima mogu privući posjetitelji, a destinacija promovirati kao cjelogodišnja. HGK – Županijska komora Split s partnerskim institucijama kontinuirano i intenzivno radi na promociji Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao 365 destinacije te mogu i za početak ožujka u ŽK Split najaviti nastavak aktivnosti na tu temu”, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno