Srijeda, 4 listopada, 2023

Povrat novca za otkazani let. Kako ostvariti svoje pravo?

Povrat novca za let koji nećete moći iskoristiti sve češće je pitanje naših građana. Restrikcije i zatvaranje granica u svezi pandemije razlog su otkazivanja velikog broja letova diljem svijeta.

Povrat novca ili alternativan let obveza je svake aviokompanije. Mnogi od Vas i dalje se pitaju što točno možete potraživati od aviokompanije u ovoj situaciji.

U većini gore navedenih slučajeva otkazivanja leta, nećete moći od aviokompanije potraživati odštetu. No aviokompanije su dužne nadoknaditi punu cijenu karte ili ponuditi alternativan let do odredišta i to uvijek kada su Vam isti otkazali, pa čak i u slučaju COVID – 19 epidemije. Također, na mnoge putnike se vrši pritisak da prihvate vouchere umjesto povrata novca. Važno je znati da vouchere ne morate prihvatiti.

Da rezimiramo, cjelokupan iznos cijene karte, zrakoplovna tvrtka Vam mora vratiti ukoliko ne ponudi alternativni let i vi ga prihvatite. Povrat je vaše pravo, iskoristite ga!

Podnošenje pritužbe za povrat

Claimdon sustav za podnošenje pritužbe programiran je na način da prema pravilima EU uredbe 261/2004 izračunava odštetu, a ne povrat.

*Odšteta je iznos (od 250 do 600 EUR) koji ovisi o duljini trajanja leta i duljini kašnjenja na finalno odredište, a ostvaruje se u slučaju otkazanog leta, kašnjenja leta na odredište više od tri sata ili uskrate ukrcaja. Razlozi su povezani s propustima aviokompanije (tj. nije se radilo o izvanrednoj okolnosti na koju aviokompanija nije mogla utjecati).

Povrat je ukupan iznos cijene neiskorištene avionske karte zbog otkazivanja od strane aviokompanije. Ni ne ovisi o razlogu otkazivanja – na povrat uvijek imate pravo kada aviokompanija Vaš let otkaže!

Iako se radi o zasebnim pravima putnika, pretpostavke su uglavnom iste te se pritužba za povrat također može podnijeti putem web obrasca.

Pravo na povrat cjelokupnog iznosa neiskorištene avionske karte ćete imati pa pritužbu svakako podnesite do kraja.

Međutim, zbog razlika u pretpostavkama za ostvarivanje odštete i povrata, postoji mogućnost da prilikom podnošenja pritužbe dobijete negativan rezultat. Ukoliko se radilo o otkazanom letu od strane aviokompanije, moguće je da imate pravo na povrat cijene neiskorištene karte. U tom slučaju provjerite postoji li takva mogućnost.

Koji je najčešći razlog za negativan rezultat prilikom podnošenja pritužbe?

U polje „Kada ste obaviješteni o otkazivanju leta“ unijeli ste odgovor „Više od 14 dana“.

Vrijeme kada je putnik obaviješten o otkazivanju leta jedna je od ključnih prepostavki kada govorimo o odšteti. No, ni na koji način ne utječe na povrat novca za neiskorištene karte. Prema Uredbi 261/2004, ukoliko aviokompanija o otkazivanju leta obavijesti putnika najmanje 14 dana prije rezerviranog leta, u tom slučaju putnik neće imati pravo na odštetu. Ukoliko o otkazivanju ne budete obaviješteni ili se aviokompanija javi manje od 14 dana prije leta, postoji mogućnost da ćete imati pravo na odštetu.

Kao što smo već napomenuli, u slučaju otkazivanja leta radi pandemije koronavirusa ili bilo kojeg drugog razloga, neovisno o vremenu kada ste obaviješteni o otkazivanju leta, prema Uredbi 261, putnici imaju pravo na povrat ukupnog iznosa cijene aviokarte.

Najčešće postavljena pitanja glede povrata za iznos neiskorištene avionske karte:

1. Ako sam prihvatio voucher, mogu li ipak tražiti povrat?

Ako vam je aviokompanija ponudila voucher te ste potvrdili da prihvaćate isti, ipak nećete moći tražiti povrat novca. Svakako, ukoliko Vam je takav voucher izdan automatski, a Vi niste potvrdili da prihvaćate, već ste jasno obavijestili aviokompaniju da želite povrat u novcu. U tom slučaju, vrijeme je za Zahtjev za povrat.

2. Ako mi je let otkazan u jeku pandemije zbog restrikcija o putovanjima, imam li pravo na odštetu?

Odšteta nije moguća, a razlog za to je činjenica da je restrikcija o zabrani putovanja u/iz pojedinih država izvanredna okolnost na koju aviokompanije ne mogu utjecati te su u takvim situacijama isključene od obveze na isplatu odštete prema Uredbi 261/2004. Ali ne zaboravite, čak i tada imate pravo na povrat novca za Vašu neiskorištenu kartu.

3. Ako je otkazan jedan od više letova na istoj rezervaciji, za koje letove mogu tražiti povrat?

Ukoliko je otkazan jedan od nekoliko letova na istoj rezervaciji, povrat novca možete tražiti za sve neiskorištene letove.

4. Ako je na istoj rezervaciji otkazano više letova, trebam li podnositi pritužbu za svaki let posebno?

Za više otkazanih letova na istoj rezervaciji nije potrebno podnositi zasebne pritužbe. Dovoljna je jedna pritužba za prvi otkazan let sa rezervacije.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno