Subota, 25 ožujka, 2023

Povećanje prihoda smještaja kroz dodatne usluge i prodaju dodatnih proizvoda

Preuzeto: Dantes.com.hr

Povećanje prihoda je tema koja posebno dolazi do izražaja kada se smanjuje volumen fizičkog prometa. U situaciji kada imamo manji broj dolazaka i noćenja razmišljamo na koji način možemo povećati prihod.

Obično prva razmišljanja vode prema povećanju kvalitete osnovne usluge i to u smislu komfora i opreme smještaja. Borba za „zvjezdicu više“ podrazumijeva postizanje veće cijene prodaje smještaja. To opet iziskuje dodatna, ne mala ulaganja, često i rušenje postojećeg kapaciteta i izgradnju novog.

Druga opcija je uključivanje dodatnih usluga u smještajni paket čime se može korigirati cijena na više. To mogu biti razni sadržaji po principu „all inclusive“ poput korištenja bicikala, kajaka, SUPova, garaže za automobil, motocikl, vlastiti bicikl, spremišta za daske za jedrenje, ronilačke opreme i slično.

Treća opcija nudi prodaju dodatnih proizvoda. Tu dolazimo do spoja poljoprivrede i turizma kroz model OPGa.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Najkraća definicija OPGa je sljedeća: „OPG je kratica za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem punoljetni članovi istog kućanstva obavljaju poljoprivrednu djelatnost, a po potrebi i dopunske djelatnosti, koristeći vlastite i unajmljene resurse.“

Prema ovoj definiciji i prema Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, poljoprivredni resurs, odnosno proizvodna osnova mogu biti i unajmljeni i dislocirani od mjesta prebivališta obitelji koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Dapače, nositelj OPGa u Hrvatskoj može biti i stranac iz zemalja EU-a i EEPa koji ima boravište u Hrvatskoj i vlasništvo ili zakup proizvodne osnove na području boravišta.

Kao građani, fizičke osobe mogu imati registrirano iznajmljivanje i organiziranje smještaja turistima i registriranu dopunsku djelatnost u poljoprivredi kao OPG. Time stječu pravo prodaje proizvedenih poljoprivrednih proizvoda svojim gostima koji su smješteni u objektima u domaćinstvu.

O modelu OPGa koji ima i mogućnost nadgradnje turističkim i ugostiteljskim uslugama pisat ćemo u idućem nastavku. Ovdje ćemo skrenuti pozornost na temu iz naslova.

Radi lakšeg praćenja uzeti ćemo kao vrijednosnu jedinicu jedno noćenje. Prosječna cijena noćenja u domaćinstvu (samo noćenje, bez doručka) po osobi iznosi 20 eura ili 150 kuna. Znači kada računamo bruto prihod jedne smještajne jedinice za dvije osobe onda množimo prosječnu cijenu s dvije osobe i prosječnim brojem dana popunjenosti. To bi za 2020. izgledalo ovako. 20x2x50=2.000 eura ili 15.000 kuna. Pri tome smo ostvarili 100 noćenja.

Noćenje i kilogrami / litri

Ako broj noćenje pretvorimo u vrijednost nekog poljoprivrednog proizvoda kojega najčešće proizvodi jedno OPG onda imamo sljedeće veličine
1 noćenje = 1 litra maslinovog ulja
= 4 litre vina
= 1 kg ovčjeg sira
= 2 kg meda
= 2 kg džema
= 3 kg sušenih smokava
= 3 kg češnjaka

Listu proizvoda i prosječnih cijena nastavite sami. Ove ćemo navedene primjere preračunati u količine jednake vrijednosti od 100 ostvarenih turističkih noćenja.

Noćenja kao mjerna jedinica
Za dostizanje učinka od 100 noćenja i 15.000 kuna potrebno je proizvesti:
Maslinovog ulja 100 litara
Vina 400 litara
Ovčjeg sira 100 kilograma
Meda 200 kilograma
Džema 200 kilograma
Suhih smokava 300 kilograma
Češnjaka 300 kilograma.

Ako ste na primjer ostvarili 100 noćenja i proizveli 100 litara maslinovog ulja te ga prodali svojim gostima, učinak je isti kao da ste imali smještaj za 4 osobe . Time ste udvostručili prihode temeljem boravka turista u vašem smještaju.

Računica

Svatko mora naći svoju računicu. Što se tiče izgradnje smještaja, kod prosječne kategorije od 3 zvjezdice investicija se po postelji kreće od 20 do 30.000 eura. Neka prosjek bude 25.000 eura. Za dvokrevetni smještaj investicija iznosi 50.000 eura. Ta investicija prosječno donosi godišnji bruto povrat jednak prodaji 300 kilograma češnjaka, 200 kilograma meda itd. Treba zaista ispitati sve raspoložive resurse i izračunati da li se više isplati ulagati u još dva turistička kreveta ili obnoviti maslinik, posijati češnjak, osušit smokve koje nam padaju i propadaju?

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno