Subota, 25 ožujka, 2023

Potpuni oporavak turizma od pandemije ne očekuje se prije 2024. prema izvješću ETC-a

Potražnja za putovanjima u Europi, zbog visoke stope procijepljenosti, spremna je za brzi oporavak. Ipak, potpuni oporavak, odnosno nadmašivanje rezultata od prije početka pandemije, ne očekuje se prije 2024. godine.

Najnovije tromjesečno izvješće “Europski turizam 2021. – trendovi i perspektive” Europske komisije za putovanja (ETC) nastavlja pratiti utjecaj COVID-19 na sektor, ispitujući kako se aktivnost putovanja oporavlja usred trenutnog vala zaraze i programa cijepljenja koji su u tijeku.

Europa trenutno ima najvišu stopu procijepljenosti od svih svjetskih regija, pa se očekuje povećana potražnja za putovanjima. Naime, europske destinacije u ljetnoj sezoni već su ostvarile veću potražnju od očekivanog, zahvaljujući uspješnim programima cijepljenja. Štoviše, stvaranje EU digitalnog certifikata bilo je temeljno za osiguranje sigurnog putovanja diljem regije i pomoglo je u pojednostavljenju prekogranične mobilnosti.

Uočeni oporavak putovanja različit je među destinacijama, a najbolje su prošle one koje su ranije otvorile svoje granice za cijepljene putnike. Grčka, kao prva nacija koja se ponovno otvorila za turiste bez COVID-a, ostvarila je najsnažniji oporavak u noćenjima (-19% u odnosu na 2019.), iako su strani dolasci bili slabi.

Najveći rast dolazaka u odnosu na 2019. zabilježen je u Hrvatskoj koja je ostvarila 63% dolazaka iz 2019. te je uspjela poboljšati svoju realizaciju i izvan sezone, ostvarivši 1,9 milijuna dolazaka turista u rujnu. Nasuprot tome, Češka (-94%) je zabilježila najoštriji pad sa strogim mjerama protiv COVID-19 produženim tijekom cijele godine.

Rast broja europskih putnika u zračnom prometu dobio je zamah tijekom lipnja (-69%), srpnja (-57%) i kolovoza (-49%) u usporedbi s razinama prije pandemije, iako je globalni prihod od putničkih kilometara u kolovozu ostao upola manji od razine prije COVID-19. Relativno poboljšanje tijekom ljetnih mjeseci uglavnom je potaknuto potražnjom za domaćim zračnim prijevozom.

Iako su europska putovanja napravila pozitivne korake u 2021., pred nama je još dug put jer su dolasci međunarodnih turista u Europu pali za 77% na polovici godine. Sporije uvođenje cjepiva u istočnoj Europi i na nekim velikim tržištima može potencijalno odgoditi oporavak, što predstavlja dugotrajni negativan rizik.

ETC je također primijetio značajan nedostatak putnika na dugim relacijama, pri čemu su dolasci iz SAD-a u Europu ostali na 90% ispod razine iz 2019. za jednu trećinu prijavljenih odredišta. Odsutnost kineskih turista također se jako osjetila u cijeloj Europi, pri čemu su sva odredišta prijavljivala pad od preko 90% u odnosu na 2019.

Općenito, predviđa se kako će do kraja 2021. međunarodni dolasci turista u Europu biti 60% ispod 2019, a razlog su brojni čimbenici. To uključuje stalne promjene ograničenja i politike COVID-19, obnovljene epidemije i zbrku oko sustava putovanja EU-a označenog bojama koji se različito primjenjuje na europskim destinacijama. Usvajanje različitih sustava za prihvaćanje cjepiva, koja nisu priznata od strane Europske agencije za lijekove, također bi moglo nastaviti utjecati na odredišta koja se uvelike oslanjaju na putovanja iz velikih udaljenosti.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno