Utorak, 29 studenoga, 2022

Potpore prometnom sektoru u vrijednosti od 60 milijuna kuna nastavit će se najkasnije do 31. prosinca 2021. godine

U okviru nastavka mjera potpora s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture danas je objavilo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim poduzetnicima iz prometnog sektora ukupno vrijedan 60 milijuna kuna.

Ovim Programom Vlada Republike Hrvatske nastavlja s mjerama pomoći namijenjenim pogođenim sektorima, a među najpogođenijima je upravo sektor prometa, odnosno povremeni prijevoznici i brodari kojima je ovaj program potpore i usmjeren. Program predviđa potpore usmjerene pokretanju i normalizaciji tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije, kao mjeru jednokratne državne potpore malih vrijednosti prometnom sektoru. Ove potpore će pridonijeti opravku poslovanja prijevoznika i brodara koji u ovu turističku sezonu, ali i u sljedeću poslovnu godinu, mogu krenuti s povećanom likvidnošću i smanjenim obavezama što će zasigurno pridonijeti oporavku cijelog sektora, piše turizmoteka.hr.

Riječ je o svim poduzetnicima koji se bave povremenim prijevozom putnika, pomorskim prijevozom putnika, putničkim agencijama te turoperatorima u nautičkom prometu koji su bili, i još uvijek jesu, izloženi aktualnoj pandemiji te su pretrpjeli značajan pad prihoda. Tako će se poduzetnicima iz ovog sektora koji su tijekom 2020., odnosno 2021. godine, pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu u iznosu od najmanje 75% nadoknaditi dio ili svi troškovi poslovanja. Navedene potpore bit će isplaćene jednokratno u skladu s raspisanim Javnim pozivom kojim se detaljno definiraju kriteriji za odabir poduzetnika, potrebna dokumentacija, prihvatljivi troškovi poslovanja i drugi uvjeti koje poduzetnici moraju ispuniti kako bi bili korisnici potpora iz navedenog Programa.

Javni poziv kao i rezultati istoga bit će objavljeni na službenim mrežnim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a potpore će se dodjeljivati do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Javni poziv za brodare i uvjete prijave možete pronaći ovdje, a za prijevoznike ovdje.

Podsjetimo i kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u proteklih godinu dana provodilo Program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanih djelatnosti kroz koji je ukupno dodijeljeno preko 45 državnih jamstava vrijednosti veće od 145 milijuna kuna. Također, trenutno je u pripremi izmjena i dopuna ovog Programa, a sve kako bi poduzetnici i u narednom periodu lakše prevladali negativne posljedice poslovanja uzrokovane pandemijom.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno