Srijeda, 4 listopada, 2023

Iberia – posljednji let prema Hrvatskoj

Iberia je jučer, 27. rujna, odradila prema Dubrovniku. To je ujedno bila jedina linija ove poznate španjolske aviokompanije prema Hrvatskoj u ovogodišnjem ljetnom redu letenja. U normalnim okolnostima kompanija je, uz Dubrovnik, prometovala i prema Zagrebu, Splitu i Zadru.

Iberia najveći je španjolski zračni prijevoznik. Tvrtka je osnovana 1927., a sjedište joj je u Madridu. Sa svojom flotom od preko 70 zrakoplova lete na preko 70 domaćih i međunarodnih destinacija. Središnja zračna luka im je Barajas u Madridu, a kao drugo središte koriste zračnu luku El Prat u Barceloni.

Nakon lockdowna kompanija je prvo odgađala početak redovnih operacija iz Madrida prema Zagrebu, Splitu i Zadru.

Na početku srpnja uvedena je linija Madrid – Dubrovnik koja je prvo prometovala tri puta tjedno, u kolovozu su dodana još dva tjedna leta, a linija je u rujnu ponovno smanjena na tri leta tjedno.

Kompanija je planirala prometovati na ovoj liniji i u listopadu, no zbog slabe potražnje to se ipak neće dogoditi te je jučer (nedjelja, 27. rujna) odrađen posljednji let na ovoj liniji.

Iberia je ranije ostavila mogućnost pokretanja linije Madrid – Zagreb u zimskom redu letenja ove godine. No to se očito neće dogoditi s obzirom na to da letova na ovoj liniji više nema u prodaji.

Linije prema Zadru i Splitu ove ljetne sezone nisu prometovale i za očekivati je njihovo ponovno uvođenje iduće godine. Podsjećamo, linija Madrid – Zagreb u špici ljetne sezone 2019. godine prometovala je gotovo dva puta dnevno.

Kompanija je prije izbijanja pandemije najavila širokotrupne zrakoplove tipa A330 na liniji Madrid – Dubrovnik za rujan, no to se iz očitih razloga ipak nije dogodilo.

Iberia s posljednjim letom najavila prekid direktnih veza s glavnim gradom Španjolske.

Zračne luke Split i Zagreb ovog će vikenda prihvatiti i otpremiti preko 100 zrakoplova na redovnim međunarodnim i domaćim linijama. Početkom listopada veći broj linija će prestati prometovati, a kod gotovo svih doći će do redukcije u broju tjednih letova.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno