Srijeda, 29 ožujka, 2023

Poskupljenje goriva za zrakoplove utjecat će na povećanje cijena avio karata

Cijena goriva za zrakoplove otišla je u nebo, kao i cijena goriva za motorna vozila čijem poskupljenju svjedočimo iz tjedna u tjedan.

Na porast cijene goriva za zrakoplove snažno utječe rat u Ukrajini zbog kojeg je i došlo do posljednjeg većeg poskupljenja. Za primjer, Jet A1 gorivo danas u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb košta gotovo 1.300 USD po toni!

Cijene su čak i veće u Rijeci, Puli, Dubrovniku i Osijeku (preko 1.300 USD/t), a uz Zagreb, još je samo u Splitu cijena goriva ispod 1.300 USD po toni.

Na brojnim europskim zračnim lukama cijena goriva je preko 1.400 USD/t, a nerijetko i preko 1.700 USD/t. Za primjer, u Zagrebu je cijena goriva po toni u samo tjedan dana porasla za 155 američkih dolara.

Zagreb nije izuzetak, poskupljenje se događa diljem Europe i to u dvoznamenkastom postotku. U odnosu na početak 2022. godine, cijena goriva za zrakoplove povećala se za 43%, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, radi se o porastu od čak 92%.

Najveća razlika uočljiva je ako u razmatranje uzmemo cijenu goriva u tjednu između 12. i 18. ožujka 2019. godine. Naime, radi se o rekordnoj godini u zračnom prometu a koronavirus još nije bio naša svakodnevica. Cijena zrakoplovnog goriva u tom je tjednu iznosila svega 649 američkih dolara po toni, pa se radi o poskupljenju od čak 637 USD, piše Croatian Aviation.

Zbog naglog rasta cijene zrakoplovnog goriva te rata u Ukrajini brojni avioprijevoznici ulaze u ponovno revidiranje ljetnog reda letenja koji je već bio isplaniran. Naime, ovako velik rast cijena goriva značajno će utjecati na poslovanje avioprijevoznika u nadolazećoj ljetnoj sezoni, a rat, najblaže rečeno, ne utječe pozitivno na putničku potražnju u Europi.

Nema sumnje da će cijene zrakoplovnih karata u vrlo kratkom roku poskupiti, sve kako bi avioprijevoznici pokušali nadoknaditi troškove nastale poskupljenjem goriva, a s obzirom na to da se ratu u Ukrajini ne nazire kraj, teško je za očekivati i stabilizaciju cijene goriva, kako za motorna vozila, tako i za zrakoplove.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno