Srijeda, 4 listopada, 2023

Posjetite Samobor i uživajte u netaknutoj prirodi

Pitoreskni grad savršena je destinacija za vikend izlet, bilo da želite pobjeći na kratku kavu i šetnju ili zaista želite iskoristiti vikend i saznati što više o ovom gradu bogate povijesti. Ovaj slikoviti grad smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Mjesto ima oko 15.000 stanovnika, barokne je arhitekture, a okružuje ga široki planinski vijenac, od Okić-grada, preko Plešivice, Oštrca, Velikog Dola, Lipovca i Japetića, do Žumberka. Priču o ovom prekrasnom gradu donosi Jutarnji list

Značajne sakralne građevine nalaze se u najužoj gradskoj jezgri. Župna crkva sv. Anastazije spominje se već 1334. godine, a današnja je crkva podignuta između 1671. i 1675. godine. Građena je po uzoru na isusovačku crkvu sv. Katarine u Zagrebu, s ranobaroknim i manirističkim stilskim karakteristikama. Na prelijepom središnjem samoborskom trgu, Trgu kralja Tomislava, svaka je zgrada zaštićeni spomenik kulture prve kategorije. U blizini grada nalazi se Anindol, najljepše samoborsko šetalište na brdu Tepec.

Rijetki su gradovi u čijim središtima možete posjetiti ostatke starih utvrda, ali Samobor je jedan od njih. Laganom šetnjom od glavnog trga možete se popeti na brdo Tepec i upoznati s ruševnim gradom nastalim polovicom 13. stoljeća. Sagradile su ga pristaše češkog kralja Otokara II. s namjerom pojačavanja sigurnosti, a tijekom stoljeća njime su vladale neke od najpoznatijih plemićkih dinastija Hrvatske.
U hrvatskoj su povijesti uskoci imali vrlo važnu ulogu. Ovi predani ratnici bili su strah i trepet osmanskim osvajačima, a njihova sjedišta poput utvrde Klis i danas su vrijedni arheološki lokaliteti. No, osim ratničkih pohoda, uskočka je zajednica razvila i svoje jedinstvene običaje te unikatnu kulturu. Istu možete upoznati u Žumberačkom uskočkom muzeju u Stojdragi, s obzirom na to da su se neki uskoci nastanili upravo pod obroncima ovoga gorja. Saznajte kako se živjelo nekad u ovom dijelu Hrvatske i čime su se bavili ljudi nekih prošlih vremena.

Kolijevka planinarstva

Samoborsko gorje dio je Žumberačke gore i smatra se kolijevkom planinarstva. Do uređenih planinarskih staza iz grada se može doći kratkom šetnjom. Šumoviti predjeli Žumberačke gore proglašeni su parkom prirode 1999. godine. Udaljeni od gradskih vreva i gustih prometnica, odlično su mjesto za izlete i jedna od omiljenih lokacija za odmor u cijeloj županiji. Park je prepun netaknutih livada i proplanaka, a na njegovu teritoriju evidentirano je više od 300 izvora vode. Ljubitelji ribolova u slatkim vodama sigurno će doći na svoje, a oni više zainteresirani za povijest moći će obići pretpovijesno naselje u Budinjaku i srednjevjekovni grad Okić. Posebnost parka su i atraktivni mlinovi na rijekama Kalovki i Kupčini, kao i onaj u Boićima.

Osim prirodnih i kulturnih ljepota, Samobor je poznat i po svojim kremšnitama. Samoborska kremšnita slavni je desert od dva sloja hrskavog tijesta, između kojih je krema od vanilije, radi se diljem Hrvatske, no samo su samoborske zaslužio kultni status. Bermet je autohtono samoborsko piće. Riječ je o aromatiziranom vinu koje se radi od crnog grožđa, odnosno vina portugizac i frankovka, uz dodatak raznim aromatičnih sastojaka poput sušenih smokava, rogača, pelina, gorušice. Ne propustite odmoriti se uz degustaciju bermeta i nadaleko poznate kremšnite, a kao suvenir ponesite licitar, medenjak ili ručno rađene predmete od kristala.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno