Četvrtak, 2 veljače, 2023

Porez na potrošnju ukinut ugostiteljima

Grad Bjelovar ugostiteljima ukinuo porez na potrošnju

Porez na potrošnju iznosi tri posto , te se obračunava i naplaćuje prilikom posluživanja pića u ugostiteljskim objektima. Ovaj oblik poreza u gradsku blagajnu grada Bjelovara donese i do 800 tisuća kuna na godišnjoj razini. Pandemija je devastirala većinu gospodarskih grana kako u Hrvatskoj tako i svijetu, potrebno je naći način kako se oporaviti i preživjeti u ovim teškim trenutcima. Ugostitelji su uz prevoznike grane koje su pretrpili najveće gubitke. Shodno tome Grad Bjelovar je pripremio niz mjera za spašavanje ugostitelja. Već početkom ožujka Grad Bjelovar na čelu s gradonačelnikom Dariom Hrebakom su financijski pomogli bjelovarskom gospodarstvu da preživi. Ujedno ovo je jedini grad u Hrvatskoj koji je ukinuo prirez a sada će ukinuti i porez na potrošnju.

Mjere Grada Bjelovara za pomoć ugostiteljima

Osim ukidanja poreza na potrošnju, gradonačelnik Hrebak zajedno s predsjednikom Obrtničke komore županije Goranom Grgićem, donio je niz mjera za spas gospodarstva. Jedna od mjera je oslobođenje ugostitelja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to sve do iduće godine u lipnju. Isto tako grad je spreman sufinancirati ugostiteljima kupnju grijalica za terase u iznosu od najviše 3000 kuna po ugostitelju. Zagrijavanjem terasa ugostitelji će moći raditi zimi i na taj način bolje poslovati i uprihoditi više novca. Grad će za 50 posto sniziti cijene ugostiteljima za najam kućica i štandova za vrijeme gradskih manifestacija.

Podršku bjelovarskim ugostiteljima dao i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Mendak

Gradska uprava Bjelovara u priopćenju prenosi kako je, uz bjelovarske ugostitelje, predstavnike Udruženja obrtnika Bjelovar, Obrtničke komore Bjelovar, Županijske komore Bjelovar, županijskog Ceha ugostitelja. Podršku Gradu Bjelovaru dao i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

“Bitno je da imamo model po kojemu se možemo nadati da ćemo sačuvati radna mjesta. Na to stalno upozoravamo jer bez sačuvanih radnih mjesta praktički nema ni grada. Upozoravamo da nam nije ništa kompenzirano od države, a snosimo posljedice, no vjerujem da će to biti prepoznato od strane Vlade”  izjavio je Medaka koja se prenosi u priopćenju.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno