Petak, 22 rujna, 2023

Poreč je dostignuo 40% prošlogodišnjeg rezultata

Nakon incidenta na teniskom Adria Touru u Zadru sve je to ipak značajno reducirano i dobro je da je tako bilo jer mislim da smo pravilno ocijenili i da smo pružili gostima mogućnost kvalitetnog ljetnog odmora, uz dojam da borave u jednoj sigurnoj i odgovornoj destinaciji, kaže Nenad Velenik, direktor TZ Poreč.

S više od milijun ostvarenih noćenja dosegnuto je 40 posto rezultata rekordne 2019. godine. Počeli smo 1. lipnja s 500 gostiju dnevno, došli smo do 14. kolovoza kad je ta dnevna brojka iznosila 23 tisuće.

Privatni smještaj na području Poreča je u odnosu na lani bio gotovo 70 posto popunjen, što je izvrstan rezultat i mislim da je svatko tko je makar i kunu uložio u taj privatni smještaj, ove godine uspio ostvariti barem solidnu popunjenost, odnosno imati uspješnu turističku sezonu.

Poreč ima svega jedan kamp, kamp Ulika, koji je isto tako ovoga ljeta bilježio lijepu popunjenost na razini 70 posto u odnosu na lani. Dakle, kao grad imamo jako malo kapaciteta u tom segmentu, ali zato cluster koji seže od Tar – Vabrige do Vrsara predstavlja jednu od najpoznatijih kamping destinacija ne samo u Hrvatskoj, već i na čitavom Mediteranu. Nizozemsko stavljanje Hrvatske na narančastu listu ostavilo poprilično traga na stopu popunjenosti tih kapaciteta, dok s druge strane grad Poreč nije značajnije osjetio posljedice odluke nizozemske vlade, ali nam se na brojke značajno odražava zatvaranje austrijskog, talijanskog i slovenskog tržišta.    

Ja sam prognozirao da će posezona praviti razliku, odnosno da će destinacijama koje su pravilno pozicionirane ka tom turističkom tržištu i koje su razvile segment outdoor aktivnosti ona pružiti priliku da još malo „podeblja“ ovogodišnje turističke rezultate. Uz dobru vremensku prognozu vjerovali smo da bi mogli povući još jedan značajan dio turističkog kolača u posezoni. Međutim, dogodilo se što se dogodilo i realno stanje na tržištu je da će ta prilika nažalost biti propuštena. Uz mjere koje su prema Hrvatskoj uvedene na važnim emitivnim tržištima s kojih su stizali brojni ljubitelji adrenalinskog turizma, u velikom su padu i grupna putovanja koja su u tom periodu često punila kapacitete, a brojni gosti u tom dijelu godine bili su i umirovljenici koji su u ovoj situaciji rizična skupina zbog čega se u najvećem broju odlučuju čuvati i ostati u svojim domovima. Zbog svega toga, volio bih da sam u krivu, ali vrlo nam je upitna posezona.

Od manifestacija izdvajaju se Koncerti klasične glazbe u Eufrazijevoj bazilici koji imaju tradiciju dulju od pola stoljeća, zatim Jazz u Lapidariju kojem je moglo prisustvovati stotinjak ljudi, nakon čega su se zatvarala vrata, a za nekoliko dana počinje i Street Art Festival koji će isto imati programe na otvorenom, te neće ugroziti epidemiološku situaciju. Svi ostali festivali i događaji su ili otkazani ili prebačeni za posezonu, a njihovo održavanje ovisi o epidemiološkim uvjetima. 

Ostaje na papiru Istra300 granfondo bike utrka koja je rasprodana i koja, da bi se mogla realizirati, čeka zeleno svjetlo Stožera. Zeleno svjetlo čeka i ESDU Festival modernog plesa, međutim doista ne znam što će biti s te dvije manifestacije s obzirom na to da bi u njima trebao sudjelovati i veliki broj predstavnika zemalja u kojima je prema Hrvatskoj uveden lockdown. 

Izvor: glasistre.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno