Petak, 9 prosinca, 2022

Polovica putnika diljem svijeta neće putovati tijekom vrhunca sezone

Booking.com, vodeća digitalna platforma za putovanja, prema posljednjem istraživanju otkriva sve popularniji trend povećane želje za održivijim putovanjima te možemo očekivati da će putnici od 2021., kad opet bude sigurno putovati, biti ekološki osvješteniji. Podaci istraživanja govore kako je pandemija utjecala na putnike u kontekstu da se sve više okreću odživim oblicima putovanja te kako su putnici postali svjesni vlastitog utjecaja na okoliš i lokalne zajednice.

Više od polovice putnika iz cijelog svijeta (53%), ali i čak 49% putnika iz Hrvatske priznaje da zbog koronavirusa žele putovati održivije, a putnici iz Kolumbije (74%), Brazila (71%) i Indije (70%) osobito su predani tom naumu.

Putnici su postali svjesniji potrebe za održivim putovanjima te sada razmišljaju o koracima potrebnima kako bi se to ostvarilo, bez obzira na to kako maleni oni bili, da bi osigurali da i oni sudjeluju u nastojanjima za zaštitu planeta.

Tako 57% putnika iz Hrvatske planira zaobići krcate turističke atrakcije, a zanimljivo je da polovica putnika diljem svijeta 51% neće putovati tijekom vrhunca sezone. 53% putnika iz Hrvatske posjetit će alternativne destinacije kako bi se izbjeglo stvaranje prevelikih gužvi u odredištima.

No putnici ne razmatraju pomno samo odabir odredišta, već razmišljaju i o tome kako njihova putovanja mogu ostaviti dugotrajniji regenerativni učinak te uistinu pomoći s obnovom lokalnih zajednica. Istraživanje Booking.com-a otkriva da 70% putnika iz Hrvatske žele da novac koji potroše na putovanju ide u korist lokalne zajednice.

Ekološki osviješten način razmišljanja oblikovat će ponašanje putnika čim stignu u neko odredište, što pokazuje činjenica da su putnici iz cijelog svijeta odlučni u naumu da se ponašaju održivo. Istraživanje Booking.com-a pokazuje da 81% putnika iz cijelog svijeta planira barem jednom boraviti u nekom ekološki osviještenom smještajnom objektu, dok u Hrvatskoj to planira 86% putnika. Također, 84% svih putnika planira smanjiti otpad i reciklirati plastiku tijekom putovanja u neko odredište, a taj je broj još i veći za putnike iz Tajlanda (94%), Hrvatske (91%), Brazila (91%) i Argentine (90%).

Iako se putnici sad napokon mogu veseliti mogućnosti ponovnog putovanja u ne tako dalekoj budućnosti, istraživanja pokazuju da je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da održiva putovanja u budućnosti stave na prvo mjesto.

Dakle, u fokusu će biti putovanja dalje od gužvi, putovanja izvan sezone, stop plastici i podržavanje lokalnih zajednica ​.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceUHPA

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno