Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Pokrenuta inicijativa za ukidanje obveze plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivače

S obzirom na izrazito tešku gospodarsku i turističku situaciju povezanu s pandemijom COVID-a 19, te otežana turistička kretanja u Europi i nama okolnim zemljama, Hrvatsku (a pogotovo naše privatne iznajmljivače) čeka još jedna neizvjesna sezona, možda čak i neizvjesnija od protekle.

Turističkog prometa neće biti zasigurno do lipnja, a administrativne mjere koje se pokušavaju donijeti na razini Europske unije u cilju olakšavanja putovanja nažalost neće biti donešene na vrijeme. S očekivanim početkom značajnijeg turističkog prometa od sredine lipnja, većina privatnih iznajmljivača neće uspjeti ostvariti dovoljan prihod da bi u potpunosti podmirili davanja prema državi i turističkim zajednicama. Upravo zato vam upućujemo ovu inicijativu za ukidanje obveze plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivače za prva dva kvartala u 2021. godini, koji bi se ovisno o razvoju situacije produžio na preostala dva kvartala.

Učinak ukidanja poreza bio bi i ukidanje obveze prireza, također za prva dva kvartala. Vjerujemo da će mnogi općine i gradovi prihvatiti ovo rješenje jer su duboko svjesni da njihovi građani u velikoj mjeri zavise o pomoći države i lokalnih zajednica da bi uopće prebrodili ovu izazovnu sezonu pred nama i da bi se lakše oporavili i pripremili za narednu 2022.
Iznose boravišne pristojbe potrebno je za 2021. također revidirati, te ih slično kao i u 2020. godini smanjiti za barem 50%.

Navedene inicijative upućujemo i Ministarstvu turizma i sporta s molbom da čim prije reagiraju i definiraju obveze koje mogu očekivati privatni iznajmljivači kako bi bili čim spremniji za sezonu.

Turističko tržište će se oporavljati postepeno i za očekivati je da će nam trebati dulje vrijeme da dostignemo turistički promet nivoa onoga prije pandemije, a mnogi iznajmljivači su investirali u renoviranje i izgradnju kapaciteta, te je nemalom broju to jedini izvor prihoda.

Za tu skupinu tražimo otvaranje mogućnosti turističke obiteljske radinosti po uzoru na OPG-ove, što bi uvelike olakšalo bavljenje turizmom upravo tim iznajmljivačima kojima je to osnovna djelatnost, te bi imali mogućnost prijave za razne potpore i sufinanciranja, te pomoći pri razvoju svojih turističkih proizvoda kao i podizanju kvalitete i konkurentnosti tih prozivoda.
Inicijativi pridružujemo i prijedlog moratorija od 6 mjeseci do godine dana na subvencionirane HBOR-ove kredite koji su privatnim iznajmljivačima na raspolaganju od 2019.godine.
Nadamo se, vjerujemo i želimo da ova inicijativa dobije svoj pozitivan nastavak prihvaćanjem barem dijelova iznesenih u ovoj inicijativi.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno