Home Istaknuto Pokrenut projekt obnove zapuštenih lokacija Pule

Pokrenut projekt obnove zapuštenih lokacija Pule

Grad Pula pokrenuo je projekt Urbane obnove Pule kako bi potaknuo razvoj grada kroz obnovu zapuštenih lokacija i iskorištavanje velikog potencijala koji je danas zaključan u bivšim vojnim područjima Pule. Cilj projekta je potaknuti novo promišljanje potencijala i ograničenja urbane obnove te pokazati kako ona ima svoju snažnu gospodarsku, okolišnu i ljudsku dimenziju. Istodobno, cilj je ponuditi rješenja u odnosu na institucionalna i implementacijska rješenja urbane obnove u Republici Hrvatskoj.

Projekt je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kroz Create Fund. EBRD inače financira ovakve programe javim sredstvima u različitim sektorima i različitim državama. Izrađivač studija koje su rezultat ovog projekta je međunarodni tim stručnjaka koji se sastoji od Urbanex-a, KPMG-a i KCAP-a. Svi rezultati projekta mogu postati temelj za izmjenu prostorno planske dokumentacije, ali nisu provedbeni dokumenti.

Projekt je uključio sveobuhvatnu analizu Pule: provedene su detaljne prostorne analize, analize gradskog konteksta, ekonomskih aktivnosti i perspektive. Izdvojeno je preko 20 lokacija i zgrada s potencijalom za urbanu obnovu, od čega su odabrana tri vrlo različita područja – Muzil, Hidrobaza i Mornarička bolnica – za koja se trenutno izrađuju razvojni koncepti i studije pred-izvodljivosti.

Gradu Puli i svima uključenima u projekt izrazito je bitna participativna provedba, tako da je u sklopu analize proveden cijeli niz intervjua i radionica s brojnim lokalnim dionicima. Na taj način su bili uključeni predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane na prezentaciju projekta, koja će se održati 5. ožujka od 13.00 do 15.30 sati u kinu Valli na adresi Giardini 1.

Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta u kinu je ograničen pa se zainteresirani građani mole da se unaprijed prijave putem e-mail adrese: stratesko@pula.hr
Ukoliko niste u mogućnosti fizički prisustvovati postoji link putem kojeg možete prezentaciju pratiti i komentirati virtualno.

Prezentacija će se prenositi i putem Youtube kanala Grada Pule https://www.youtube.com/user/gradpula, a predviđeno trajanje je 2 sata.

U sklopu prezentacije predstavit će se metodologija izrade projekta i rezultati analize, te pregled odabranih lokacija Muzila, Hidrobaze i Mornaričke bolnice, piše Turizmoteka.

Svi sudionici pozvani su da nastave dijalog i uključe se s pitanjima i idejama, kako na prezentaciji tako i nakon nje. Građani će moći slati svoje prijedloge sve do 15. ožujka 2022.. na e-mail adresu: stratesko@pula.hr

Prezentaciji će nazočiti predstavnici Grada, EBRD-a, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.