Utorak, 31 siječnja, 2023

Počinju Dani hrvatskog turizma, s fokusom na mlade i radnu snagu

U Župi Dubrovačkoj u četvrtak poslijepodne počinju dvodnevni Dani hrvatskog turizma (DHT), na kojima će se raspravljati o rezultatima i planovima turizma u još uvijek pandemijskim okolnostima, s naglaskom na mlade i radnu snagu u turizmu.

DHT je godišnje okupljanje turističkih djelatnika, koji lani zbog pandemije prvi puta u više od 20 godina dugoj tradiciji nisu održani niti su dodijeljene godišnje turističke nagrade, prenosi N1.

Ove godine održavaju se s manjim brojem sudionika nego u “normalnim vremenima” i to u hotelu Sheraton Dubrovnik Riviera u Župi Dubrovačkoj. Najavljeno je oko 500 sudionika, za razliku od predpandemijskih godina kada ih je znalo biti i do dvije tisuće.

DHT organiziraju Ministarstvo turizma i sporta (MINTS), Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila je da je to prilika za razmjenu znanja i iskustava nakon odličnih rezultata sezone.

“Odlične rezultati u turizmu ove godine smo ostvarili zajedničkim naporima, a na DHT-u i ove godine imamo zanimljiv program uz sudjelovanje  stručnjaka iz različitih područja turizma. Posebice veseli činjenica da ćemo raspravljati o obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu, kao i što ćemo sve zaokružiti dodjelom turističkih nagrada kako bismo dodatno potaknuli one koji su svojim trudom, radom i inovativnošću bili primjer svima”, poručila je ministrica Brnjac.

S te strane skreće pažnju i na konferenciju koja će se održati u petak – o mladima u turizmu, s fokusom na jednu od najaktualnijih tema u turizmu – nedostatak radnika koji je posebno prisutan zadnjih nekoliko godina.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić skreće pak pažnju na okrugli stol s domaćim i stranim profesionalcima o iskustvima u pandemiji, koji će najaviti i trendove za iduću turističku godinu, s osvrtom na Hrvatsku kao destinaciju koja je unatoč izazovnim vremenima i pandemiji, ostvaruje odlične turističke rezultate.

“Od početka ove godine do sada bilježimo oko 77 posto turističkog prometa iz 2019., čemu je pridonio i pozitivan trend iz glavne turističke sezone, čime je Hrvatska kao turistička destinacija i ove godine pozicionirana kao najuspješnija i najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. DHT je prilika za podjelu iskustava, ali i očekivanja od turističke ponude i potražnje, kao i za nagraditi pojedince i druge najbolje u turizmu, koji su unatoč zahtjevnim okolnostima, neizvjesnostima i izazovima, svojim radom doprinijeli uspješnoj turističkoj godini”, istaknuo je Staničić.

Na DHT-u će se raspraviti i važnost digitalne transformacije za pružatelje usluga, koji već nekoliko godina kao trend utječe i na sve aspekte turizma, u čemu je pandemija, po ocjeni iz HGK-a, samo sve još ‘pogurala’ da ‘ubace u petu brzinu’ i da se uz kreativnost i inovacije dođe do novih rješenja.

“Nove tehnologije su nužna podloga za razvoj ‘pametnog’ turizma, ali to nije dovoljno nego treba kreirati i nove, dodane vrijednosti turističkim proizvodima. Digitalna transformacija turizma u čvrstoj je vezi s europskim planom oporavka i novim programskim razdobljem, u čijem su fokusu upravo zelena i digitalna tranzicija”, naglašava uoči DHT-a predsjednik HGK Luka Burilović.

Iznosi pritom da je od od 2,2 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koliko se usmjerava u turizam, 1,3 milijarde predviđeno za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma, pa vjeruje da će turističke tvrtke iskoristiti tu priliku i podići kvalitetu usluge i efikasnost poslovanja, a time i produktivnost i konkurentnost.

Na DHT-u u Župi Dubrovačkoj osim turističkih djelatnika očekuje se i nekoliko ministara iz drugih sektora, župani, gradonačelnici i drugi sudionici, kao i premijer Andrej Plenković, koji će se sastati i razgovarati s predstavnicima turističkog sektora te u petak navečer biti i na dodjeli i uručiti neke od nagrada.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceN1

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno