Petak, 3 veljače, 2023

Početak radova na izgradnji Posjetiteljskog centra Speleon – Centra podzemne baštine

Početnom konferencijom projekta ”Promicanje održivog razvoja značajnog krajobraza Baraćeve špilje” danas 9. srpnja u Rakovici i službeno je obilježen početak radova na izgradnji Posjetiteljskog centra Speleon – Centra podzemne baštine koji će biti smješten na području Baraćevih špilja u općini Rakovica. 

Ugovor o izgradnji potpisali su ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina i izvođač Nikola Špelić ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja. 

Izgradnja Speleona najvažnija je aktivnost u sklopu projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje financiranim sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. 

Vrijednost investicije je 19.908.960 kuna + pdv od čega bespovratna sredstva iznose 16.922.616 kuna (intenzitet potpore iznosi 85%).

Radi se o objektu kružnog oblika koji se prostire na 1200 m², od čega je 850 m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. 

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište. 

Ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje i voditeljica projekta Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

“Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti.”, rekla je Oštrina.

Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta Ledenog doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Posjetiteljski centar Speleon prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog prirodnog bisera u kontinentalnom dijelu Hrvatske. 

Nakon otvaranja centra Javna ustanova Baraćeve špilje ponudit će nova radna mjesta te, predviđa se, privući veliki broj novih posjetitelja. Centar će biti otvoren za posjećivanje tijekom cijele godine, doprinijet će proširenju ponude, disperzirati posjetitelje te produljiti boravak posjetitelja u destinaciji. 

Završetak svih aktivnosti projekta i otvorenje planirani su do kraja 2022. godine.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno