Subota, 23 rujna, 2023

Plenković: Ako se epidemiološka situacija nastavi u dobrom smjeru, moguće dodatno popuštanje mjera od 1. ožujka

Ako se epidemiološka situacija nastavi razvijati u dobrom smjeru, moguće dodatno popuštanje mjera od 1. ožujka, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković na današnjoj 44. sjednici Vlade.

Premijer Plenković istaknuo je da se trend pada brojeva novozaraženih koronavirusom nastavlja deseti tjedan zaredom te da je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika. Dodao je i da se dinamika cijepljenja intenzivira te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno preko 700 tisuća doza čime će se značajno povećati broj procijepljenih građana. 

Znači li to da će se napokon otvoriti i ugostiteljskih objekti ili barem terase, vidjet ćemo uskoro.

Trenutno je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika, što Hrvatsku stavlja na treće mjesto u Europskoj uniji, iza Finske i Danske.

Do turističke sezone želimo osigurati maksimalnu moguću zaštitu građana cjepivom, naglasio je Plenković i dodao da je Vladina zadaća osigurati što veći broj doza cjepiva do kraja prvoga kvartala te podsjetio da do kraja ožujka u Hrvatsku treba doći još 600 tisuća doza. Potom, dodao je, znatno više doza treba doći u travnju, svibnju i lipnju kako bi se do turističke sezone osigurala maksimalna zaštita građana.

Hrvatska se, kao i druge članice Europske unije, naslanja zbog sigurnosti i pouzdanosti cjepiva i lijekova na Europsku agenciju za lijekove. Nešto što na kraju ide direktno u kontekst zdravstvenog stanja bilo kojeg od naših sugrađana mora biti pouzdano. Moramo imati povjerenja u cjepivo ili lijek koji dolazi na naše tržište. Ključ je u tome da u trenutku kada EMA odobri lijekove i kada se to potvrdi od svih agencija na nacionalnim razinama, tada je odgovornost za taj lijek ili za to cjepivo na farmaceutskoj kompaniji. U varijanti da mi taj lijek stavimo na tržište bez tih filtera, onda i mi na taj način odgovaramo i zato su i Mađari prošli proceduru verifikacije” komentirao je prije dva dana Plenković situaciju oko mogućnosti nabave ruskog cjepiva.

Ukoliko se dokaže pouzdanost tih cjepiva ići će se i na tu vrstu dodatnih količina kako bi se ubrzao proces cijepljenja, dodao je Plenković i naglasio kako da je Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o proizvodnji cjepiva već je cilj s kupljenim cjepivima riješiti zaštitu građana.

Inače, Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, 1,9 milijuna doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog cjepiva i milijun doza Johnsona&Johnsona. Važno je za naglasiti, kako su sva tri cjepiva učinkovita na način da nema smrtnih posljedica, teških simptoma, hospitalizacije, respiratora.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu

Također, na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu (EU), a koji sada ide na prvo čitanje u Hrvatski sabor.

Najviše promjena odnosilo se na način polaganja i sadržaja stručnog ispita za turističke vodiče kao i na izmjene Zakona kojima se dodatno osigurava korištenje punog prava potrošača na povrat uplaćenog novca za putne, a neiskorištene paket aranžmane za koje su im turističke agencije izdavale vouchere.

365 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 829 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 365 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.291. Među njima je 829 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 269 osoba, a testirano je njih 6.072.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno