Subota, 25 ožujka, 2023

Peti forum EU za Jadransko – jonsku regiju bit će održan putem online formata u Beogradu

Peti forum EU Strategija za jadransko – jonsku regiju (EUSAIR) održat će se u online formatu 28. i 29. siječnja 2021. u Beogradu. Ovogodišnji forum se organizira pod motom „Strengthening the resilience of the Adriatic and Ionian Region through cooperation“.

Plenarna i tematska zasjedanja usredotočit će se na digitalnu i zelenu tranziciju, regionalni odgovor na krizu COVID-19, makroregionalnu suradnju u odnosu na strateški i pravni okvir EU nakon 2020., novu metodologiju za proširenje i Zelenu agendu za Zapadni Balkan te oporavak kulturne i kreativne industrije u regiji.

Tradicionalno, Forum okuplja značajan broj visokih dužnosnika iz svih zemalja članica Strategije, predstavnike EK kao i predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, privatnog sektora, znanstvene zajednice i civilnog društva.

Podsjetimo, makroregionalna Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju pokrenuta je u listopadu 2014. godine, a uključuje četiri države članice (Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju) te Albaniju, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

EUSAIR se nadovezuje na 15-godišnju suradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Europske komisije iz studenoga 2012. godine. Makroregija, u kojoj živi 70 milijuna ljudi, imat će koristi od povećane suradnje u četiri ključna područja/stupa: plavom rastu, prometu, kvaliteti okoliša i održivom turizmu.

Namjensku potporu upravljačkim strukturama Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju pruža strateški projekt „Potporna točka” odobren u svibnju 2016. u okviru programa ADRION Interreg.
Glavna svrha projekta je pružanje tehničke i administrativne potpore (pružanje konkretnih usluga) članovima GB i TSG-ova u izvršavanju zadaća koje su određene Poslovnikom o radu GB i TSG-ova.
Četiri tematske upravljačke skupine utvrdile su prioritetne aktivnosti na koje će usmjeriti svoj rad u početnom razdoblju, te posebne smjernice i kriterije odabira za pomoć u odabiru odgovarajućih projekata.

Prijave za sudjelovanje na forumu je moguće izvršiti – ovdje, a sve dodatne informacije dostupne su na služenoj stranici EUSAIR-a.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceMINTS

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno