Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Pelješki vinari za besplatno ljetovanje

Pelješki iznajmljivači i vinari pozivaju prijatelje na besplatno ljetovanje u posezoni. 

Dio privatnih iznajmljivača pred dogovorom je da će u rujnu i listopadu omogućiti besplatan smještaj gostima iz Slovenije i Austrije u svojim apartmanima i vilama na Pelješcu.

Vinari planiraju svoje dugogodišnje prijatelje i vinare ugostiti besplatno i otvoriti im svoje podrume te ih počastiti finom kapljicom Dingača. 

‘’Odlučni u tome da se Mjere moraju poštovati, članovi udruge Pelješki vinski puti također će podržati ovu inicijativu. ‘’ – potvrdio je Matuško.

Matuško je jedan od pionira vinskog turizma na Pelješcu. Trenutno u podrumu imamo više od 900 barrique bačava, banku vina i arhivu. U novom dijelu podruma nalaze se staklene vitrine i spremnici u kojima odležavaju bijela vina te jedan podrumski prolaz u kojem se s obje strane nalaze glinene posude – amfore različite zapremine, od 18 do 35 litara.

Matuško vina su prošle godine u podrumu imali organizirani posjet 60.000 turista. Znalo je dnevno doći i po petnaestak autobusa punih turista. Ove godine sveukupno je stiglo 4 autobusa te nekoliko manjih kombija s desetak gostiju, a što se tiče svih organiziranih dolazaka, unaprijed rezerviranih posjeta, sezona je jednostavno podbacila.

No, vinari s Pelješca moraju pohvaliti domaće turiste čiji ih je broj iznenadio u kolovozu, te se vidi da su to mahom gosti koji su inače svoje godišnje odmore provodili u inozemstvu. 

Unatoč turizmu i problematici koju donosi ova godina, grožđe se svejedno mora obrati. Berba uskoro počinje i cijena će zasigurno biti niža s obzirom na ogromne viškove koji su uslijedili. Podrumi su već puni, stoga veliki broj vinara grožđe ove godine neće niti otkupljivati.

Osim potpora Vlade RH za plaće, Matuško kaže da nije koristio mjere prilagođene proizvođačima vina. Te mjere su prilagođene velikim proizvođačima jeftinijih vina na kontinentu. Njima je, smatra, ta mjera koja se odnosi na destilaciju dobra.

Svaka kuna koja je dana kao pomoć u ovoj situaciji je svakako dobrodošla. Bojim se da pomaganje onima koji su odavno u lošoj situaciji ne vodi ničemu.

Za kraj zaključuju kako će sve biti u najboljem redu ako turizam opstane; no bez njega nema ni vinara jer se ni do sada nije vodilo računa o posebnostima geografskog položaja – nije jednako iskrčiti hektar vinograda u ravnoj Slavoniji i krškoj Dalmaciji, mada su svi poticaji za krčenje vinograda bili jednaki i po hektaru. Važnost mikroregija nije se uvažavala niti se o njoj vodilo računa, stoga kažu, novac je svakako dobrodošao ali nije im presudna pomoć

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno