Subota, 25 ožujka, 2023

PDV, manjak radne snage i poskupljenja nabave ugostiteljima stvaraju nove probleme

Visok PDV, nedostatak radne snage, najavljene visoke cijene energenata, poskupljenje nabave, financiranje, koncesije i koncesijska odobrenja ključni su problemi s kojima se suočavaju ugostitelji u Hrvatskoj, piše Glas Istre.

Država se prema nama ponaša maćehinski, nema komunikacije između ugostitelja i Republike Hrvatske, rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera na sastanku članova ove asocijacije ugostitelja koji su u Circolu diskutirali o trenutačnom stanju, izazovima i perspektivi struke koja je zbog korona krize u vrlo teškom stanju.

Udruga je osnovana 2016. godine kao reakcija na naglo podizanje PDV-a, koje je ostavilo ogroman procjep.

Kao što rade ugostitelji, tako bi trebali i kiosci, uz prilagođene sanitarne uvjete. Tko radi, taj i griješi, poručio je Zoričić u uvodnom dijelu ugostiteljima.

Jakominić je rekao da je država s pojavom pandemije stala iza ugostitelja. “Time se prvi val izgurao. Ali proračun je iscrpljen i Udruga je sada kao u ratnom kriznom razdoblju, na rubu snage”, poručio je Jakominić, naglasivši da je ova udruga savjetodavno i izvršno tijelo koje gotovo volonterski funkcionira da bi rješavalo probleme i konsolidiralo rad ugostitelja.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik nacionalne Udruge Nikola Eterović, istaknuvši da rade na poticanju korektnijih inspekcijskih nadzora, otvorenih i izravnih komunikacijskih kanala, kao i na neoporezivom tretiranju napojnice – manče i ukidanju materijalnog knjigovodstva.

U Udruzi smatraju da je nužno za njih smanjiti PDV na 13 posto te ukinuti porez na potrošnju koji iznosi 3 posto i uz sadašnji PDV od 25 posto dodatno opterećuje financijsko stanje ugostitelja. Mišljenja su da bi se porez na potrošnju trebao regulirati u suradnji s lokalnom zajednicom. Istaknuta je i potreba fleksibilnijih uvjeta zapošljavanja i to u obliku dopunskog rada.

“To je potrebno kad netko želi uletjeti raditi 24 sata, primjerice za vikend. Sindikati to blokiraju zbog sulude ideje, a radnik želi raditi”, kometirao je Jakominić.

Sastanak je bio svojevrsni uvod u Kongres ugostitelja Kvarnera i Istre koji će se održati u ožujku u Rijeci. Tad će biti govora o budućim trendovima u ugostiteljstvu te o rješenjima koja bi struci omogućila veću otpornost i pripremljenost u vremenima pandemije. Nedostatak kvalitetne i konstante radne snage jedan je od gorućih problem s kojima se susreću hrvatski turizam i ugostitelji. Da bi se zadržala mlada radna snaga, Udruga smatra da je nužno stipendiranje i atraktivni poslovni modeli u suradnji s ugostiteljskim školama i Fakultetom za menadžment koje će predložiti na kongresu. Istaknuli su i inovativni model Kravata koji je pokrenut da bi se revitaliziralo ugostiteljstvo na kontinentu: prednost bi se dala hrvatskim proizvodima i hrvatskom dizajnu, čime bi se podignuo udio hrvatskih proizvoda u ugostiteljskoj ponudi.

“Umjesto Michelina, traži se autentičan hrvatski proizvod. Od jednog eura, 69 centi ode iz Hrvatske jer mi nemamo infrastrukturu za špicu – od proizvodnje ručnika do mlijeka”, rekao je Jakominić te pozvao sve ugostitelje da se udruže i time ojačaju struku.

“Zajedništvo pruža zaštitu”, poruka je bila prisutnim članovima i poziv budućim. Od 227 članova koliko ih Udruga broji, stotinjak ih dolazi Istre. Iako članarina iznosi svega sto kuna godišnje, ugostiteljima koji to nisu u mogućnosti platiti Udruga nudi besplatno učlanjenje.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno