Srijeda, 22 ožujka, 2023

Park tamnog neba na Hvaru nova turistička atrakcija. Put kojeg bi mnogi u turizmu trebali slijediti

Globalna meteorska mreža i meteorološka postaju na Humcu u Općini Jelsa na otoku Hvraru počela je s radom.

Hrvatski astronomski savez je opremu na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.

Park tamnog neba definira se po strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association – IDA), američke neprofitne organizacije, jedine takve na globalnoj razini, čija je zadaća očuvati i zaštititi noćni okoliš i baštinu noćnog neba putem kvalitetnih osvjetljenja eksterijera, s ciljem očuvanja prirodnog blaga i velikog potencijala nezagađenog noćnog krajolika i gotovo netaknute prirode.

Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje. 

Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora od kojih je 72 pripadalo 7 poznatih meteorskih rojeva od čega su najbrojniji bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12. Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže na sljedećoj poveznici: http://istrastream.com/rms-gmn/?id=HR001H, a meteorološku postaju na servisima Weather Underground i Weather Cloud.

Dva parka tamnog neba u Hrvatskoj

Iako su Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno proglašeni Međunarodnim parkom tamnog neba kao prvim i tada jedinim takvim parkom u Hrvatskoj, samo tri mjeseca nakon proglašenja, tvrtka Odašiljači i veze (OIV) na istoj lokaciji postavili su toranj s jakom rasvjetom koja je potpuno uništila sam smisao parka te je isti izgubio taj status.

Tako da trenutno Hrvatska ima dva međunarodna parka tamnog neba, jedan u Daruvaru ( Vrani kamen ) te sada i u Općini Jelsa naotoku Hvaru.

Park tamnog neba na otoku Hvaru kao turistički proizvod? Apsolutno

Iako je trenutno radi o relativno maloj zajednici na globalnoj razini, dark sky turizam raste iz godine u godinu, a tek će imati strelovit rast zbog pandemije koronavirusa. Tako su i Lonely Planet, CNN i mnogi drugi uvrstili dark sky turizam u nadolazeće trendove u 2019 godini.

Park tamnog neba u Jelsi je svakako odličan kvalitetan i drugačiji turistički proizvod. Jer vidjeti nebo puno zvijezda, bez svjetlosnog onečišćenja, kao i Milky Way, svakako je nešto što bi svi trebali doživjeti. Ne samo kroz turiste koji su već na otoku Hvaru u kontekstu dodatne ponude, nego i za neke nove turiste koje upravo privlače parkovi crnog neba te za razne studente i znanstvenike koji proučavaju nebo i kroz edukacije i radionice znaju ostati tjednima na lokaciji. priča je tu, sada je treba lijepo upakirati i prezentirati te prodati.

Kada ste zadnji put, ili čak ikad, vidjeli nebo puno zvijezda, a bez svjetlosnog onečišćenja? Jako rijetka prilika i jedinstveno iskustvo.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno