Petak, 22 rujna, 2023

Pariz uvodi djelomični lockdown. Zatvoreni barovi i restorani

Pariz uvodi strože mjere. Od utorka bit će zatvoreni svi barovi, a u nekim pokrajinama ista mjera vrijedi i za restorane. Najviši stupanj mjera za sprečavanje širenja koronavirusa u posljednje vrijeme. Dva tjedna biti će zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni.

Prema novim informacija francuske Vlade, rad od kuće bit će piroritet za sve Francuze. S obzirom da u nekim pokrajinama nije zabilježen napredak u smanjenju broj zaraženih, Ured predsjednika odlučio se za uvođenje najvišeg stupnja mjera.

Tri kriterija za sprečavanje korona virusa prihvaćena su prošlog tjedna. Na području Pariza pojačane restirkcije odgovor su Vlade na loše rezultate u borju zaraženih. Tako na sveučilištima, u učionicama može biti samo 50% popunjenih sjedećih mjesta. Već prije tjdan dana, u Marseilleu zatvoreni su na 14 dana svi barovi i restorani. Marseille je proglašen tada kao žarište širenja zaraze u drugom valu. Stanovnici grada na jugu Francuske odgovorili su prosvjedima i završili iste neuspješnim pokušajem pravne bitke.

Pariz pojačane restrikcije počet će primjenjivati od utorka

“Te mjere, nužne u borbi protiv širenja virusa, primjenjivat će se dva tjedna na području Pariza i tri departmana koja ga okružuju.”

Da bi se u gradu provodile mjere najvišega stupnja, broj novozaraženih mora biti veći od 250 na 100.000 stanovnika i 100 na 100.000 među starijom populacijom. Najmanje 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi rezervirano je za oboljele od koronavirusa.

Hrvatima se preporučuje dodatan oprez i detaljnije informiranje

Za hrvatske državljane koji putuju u Francusku ne postoje ograničenja ulaska na područje Francuske, ni obaveza predočavanja negativnog PCR testa.

Broj zaraženih virusom COVID-19 u Francuskoj i dalje iznimno brzo raste, kao i broj slučajeva koji zahtijevaju bolničko liječenje. Daljnje širenje virusa pokušava se zaustaviti novim restriktivnim mjerama u smislu teritorijalnog pristupa. Naravno, obzirom na različit intenzitet cirkuliranja virusa na teritoriju Francuske Republike.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u svim javnim zatvorenim prostorima, zračnim lukama, zrakoplovima, željezničkom i javnom gradskom i međugradskom prijevozu. Visok stupanj opreza preporuča se za sva mjesta gdje se okuplja veći broj osoba, uz obvezu poštivanje epidemioloških preporuka. Uz obavezno nošenje maski, upotrebu dezinfekcijskih sredstava i održavanje fizičke distance.

Teritorij Francuske podijeljen je u nekoliko zona:

  • područja bez opasnosti
  • područja opasnosti
  • područja pojačane opasnost
  • područja maksimalne opasnosti
  • područja koje zahtijevaju proglašenje izvanrednog zdravstvenog stanja (za sada još nije proglašeno nigdje).

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novozaraženih koronavirusom, a tijekom proteklog tjedna 893 oboljela primljena su na intenzivnu njegu.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno