Srijeda, 4 listopada, 2023

Pandemija ugasila 43 zrakoplovne kompanije

Pandemija najavila novi val stečajeva.

Pandemija je ugrozila u potpunosti zračni promet. Analitičari očekuju više bankrota u četvrtom tromjesečju i prvom tromjesečju.

Poslovanje zrakoplovnih kompanija već je nekoliko godina pod pritiskom, no pandemija koronavirusa ove je godine donijela dodatni uteg.

Snažna državna financijska podrška spriječila je da u stečaju završe i neke od najvećih globalnih zrakoplovnih prijevoznika, poput njemačke Lufthanse. U idućim mjesecima može se očekivati val stečajeva u tom sektoru. Ističu to analitičari zračnog prijevoza za CNBC.

Upravljivi broj stečajeva


Podaci tvrtke za obradu podataka o turističkom sektoru Cirium pokazuju da je od siječnja ove godine u svijetu bankrot proglasilo 43 komercijalna zračna prijevoznika.

Za usporedbu, lani je propalo 46 zrakoplovnih kompanija, a 2018. njih 56. Veći prijevoznici teže preživljavaju. Od 43 bankrotiranih, 20 je u floti imalo više od 10 zrakoplova. Prema podacima od prošle godine, lani je propalo 12 takvih kompanija, a 2018. njih 10.

Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote

“Bez vladine intervencije i podrške imali bismo masovne bankrote u prvih šest mjeseci ove krize. Umjesto toga, imali smo upravljivi broj stečajeva i vrlo malo potpunih gašenja”, ističe Brendan Sobie, neovisni analitičar tvrtke Sobie Aviation.

On ističe da su prijevoznici bili u problemima i prije udara pandemije. No kaže da sada imaju “bolje šanse za preživljavanje”. Najviše zbog vladine pomoći. Trenutna situacija je tako loša da države i nemaju drugih opcije nego pomoći zrakoplovnim prijevoznicima, naglašava Rob Morris, analitičar Ciriuma.

Pandemija ne daje obećavajuće prognoze

Međutim, unatoč financijskim injekcijama koje pružaju vlade, prognoze za ostatak 2020. “nisu ohrabrujuće”, kaže Morris. “Dobar dio bankrota zračnih prijevoznika događa se pri kraju godine”, izjavio je za CNBC.

Prvo i četvrto tromjesečje su najteža jer se većina prihoda ostvaruje u drugom i trećem tromjesečju. Prije pandemije zrakoplovne kompanije su pokušale ostvariti što bolje rezultate tijekom ljetnih mjeseci kako bi mogle mirno dočekati zimu.

No, sada je glavni cilj preživjeti pod svaku cijenu i vidjeti hoće li ljeto 2021. donijeti višu potražnju, naglašava Morris. “ Oporavak potražnje zastao u većini svjetskih regija. Prijevoznici i dalje imaju problema s generiranjem prihoda i odljevom novca. Očekujemo više bankrota u u četvrtom tromjesečju ove i prvom tromjesečju iduće godine”, kaže Morris.

Prvi gubitak easyJeta


Međunarodna udruga zračnog prijevoza IATA objavila je ovoga tjedna da će prijevoznici u drugom polugodištu izgubiti 77 milijardi dolara. Tijekom 2021. gubiti mjesečno između 5 i 6 milijardi dolara.

Situacija u branši nije blistava. O tome govori i vijest da je britanski niskotarifni prijevoznik easyJet u četvrtak upozorio da bi mogao ubilježiti prvi gubitak od osnutka 1995. godine. Kompanija očekuje minus do 1,1 milijardu dolara.

Naime, zbog restikcija na putovanja zbog koronavirusa easyJet ima angažirano tek 25 posto kapaciteta. Kako bi preživila pandemiju, kompanija je do sada uzela 600 milijuna funti vladine pomoći. Otpustila je 4500 zaposlenika i prikupila 608 milijuna funti od prodaje zrakoplova. Također je dobila 419 milijuna funti dokapitalizacije od dioničara.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno