Nedjelja, 24 rujna, 2023

Pandemija koronavirusa potaknula potrošače da kupuju domaće. Riječka Špajza bilježi porast broja kupaca

Pandemija koronavirusa i ograničenja u proljetnom lockdownu potaknuli su potrošače da češće kupuju domaće, kvalitetne proizvode iz susjedstva, i to u velikoj mjeri putem interneta. Kako bi se omogućila lakša i sigurna nabava hrane iz vlastita doma, brzo su osmišljene brojne online platforme – pokrenute su online trgovine, digitalizirale su se tržnice i oformile grupe na Facebooku za prodaju domaćih proizvoda.

Promjene koje je donijela pandemija osjetila je i Špajza, specijalizirana trgovina hranom, kojoj se povećao promet na web shopu, a smanjio broj kupaca koji posjećuju fizičku trgovinu u Rijeci, ali, ukupno gledajući, broj kupaca je rastao.

“Povećanje je u skladu s trendom rasta prometa internetske prodaje tijekom pandemije, posebno u proljeće za vrijeme prvog lockdowna. Pandemija je na nas utjecala i pozitivno i negativno: porast broja stalnih kupaca svakako je pozitivna strana pandemije. Neki od njih su se tijekom prvog lockdowna, primorani ostati doma, susreli s našom web-stranicom prvi put i otada redovno naručuju kod nas. Svakako je pozitivno i to što smo mi, male trgovine domaćih proizvoda, za vrijeme prvog zatvaranja bili prva, posljednja i jedina dodirna točka malih proizvođača i tržišta u vrijeme kada tržnice najprije nisu radile, pa potom ipak jesu, odnosno u vrijeme kada su sajmovi bili zabranjeni ili kada se velika većina proizvođača nije na vrijeme snašla i organizirala vlastitu dostavu svojih proizvoda. Međutim, preopterećenost i ogromni napori koje smo tijekom prvog lockdowna uložili u svoj rad svakako su negativni utjecaji pandemije, a koji traju i danas”, kaže Ana Kovačević, jedna od osnivačica Špajze.

Ana Kovačević je, zajedno s Dinom Benazić, malu trgovinu domaćih proizvoda pokrenula 2018., a poslovanje su s vremenom unaprijedile i otvorile web shop. Fizička trgovina nalazi se u Rijeci, a od prošle godine Špajza nudi i dostavu svojih proizvoda diljem Hrvatske, ali i u inozemstvo.

Na početku poslovanja trgovina je imala tristotinjak proizvoda, a trenutno u ponudi nude više od 1.300 proizvoda, od čega oko 450 certificiranih kao ekoproizvodi. Čak 95 posto proizvoda dolazi od malih hrvatskih proizvođača i poljoprivrednika – surađuju s više od 150 proizvođača i OPG-ova koji dolaze iz cijele Hrvatske: od Slavonije do Istre, Dalmacije i Primorja.

Prošle godine pokrenule su i brend Špajza dobrih vina, u sklopu kojeg promoviraju i prodaju neka od najboljih hrvatskih vina.

“Cilj nam je bio i ostao isti – promocija malih, hrvatskih OPG-ova koji svojim trudom i zalaganjem streme proizvodnji kvalitetnih i ukusnih proizvoda”, kaže Ana koja je zadužena za marketing i administraciju, dok je Dina agronomkinja koja se ponajprije bavi istraživanjem tržišta i odabirom novih proizvoda.

Špajza je započela kao trgovina u rinfuzi, gdje su kupci po proizvode mogli doći sa svojim posudama, višekratnim vrećicama i bocama. Nažalost, u Rijeci je interes za takav način kupovanja bio vrlo slab, pa su mlade poduzetnice bile primorane velik dio namirnica u rinfuzi zamijeniti pakiranim proizvodima, ali dio asortimana i dalje nude u rinfuzi.

Kupci traže i cijene domaće

Nude i paletu proizvoda za uporabu u zero-waste kućanstvima, poput platnenih perivih menstrualnih uloška, perivih blazinica za lice, štapića za uši od papira umjesto od plastike, višekratnih boca za vodu, termosica, posuda za hranu od inoksa, višekratnih perivih folija za hranu, platnenih pelena za bebe, četkica za zube od bambusa i sl.

“Od toga, dio je domaće proizvodnje, a dio iz uvoza, ponajviše zbog toga što se takvi proizvodi ne proizvode u Hrvatskoj. No, u posljednje je vrijeme vidljiv porast domaćih proizvođača koji se bave proizvodnjom zero-waste proizvoda, pa, u duhu načina poslovanja trgovine, svakako imamo tendenciju uvrštavanja još više domaćih proizvođača i njihovih proizvoda. Naši kupci također traže i cijene domaću proizvodnju”, kaže Ana Kovačević ističući da najveći interes pokazuju za domaće mlijeko i mliječne proizvode, pekarske proizvode, voće i povrće.

“Rijetko se dogodi da jedan hrvatski proizvođač ima dovoljnu količinu neke namirnice. Uvijek moramo kompenzirati drugim proizvođačima istovjetnih proizvoda, a u krajnjem slučaju i uvoziti ako nečega nema. Kad našim OPG-ovcima ponestane ekološkog voća i povrća, uvozimo voće i povrće s biocertifikatom iz Italije”, dodaje.

Najbolji mali trgovac

Špajza je zanimljiva ekološka poduzetnička priča, koja se zna prilagoditi tržištu i potrebama kupaca. To je prepoznala i struka, pa je projekt mladih Riječanki nedavno osvojio nagradu za najboljeg trgovca u kategoriji Mali trgovac godine.

“Već tri godine nismo se pošteno ni osvrnuli na sve napravljeno, pa je ovo bila idealna prilika da u videoisječku koji su prikazivali na dodjeli zaista vidimo što je sve učinjeno proteklih godina. I zaista smo na tu nagradu ponosni. Žao nam je što je situacija ove godine onemogućila da prisustvujemo dodjeli nagrada uživo jer vjerujemo da bi to bila idealna prilika za upoznavanje novih ljudi, dijeljenje mišljenja i iskustava te zaista korisno iskustvo. Bez obzira na to, drago nam je da se naš trud prepoznao u vidu nagrade i s ponosom svakoga dana bacimo oko na policu gdje trenutno stoji”, zaključuje Ana Kovačević.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno