Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Pametni gradovi u Hrvatskoj za korak bliže održivom turizmu

U kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održana je konferencija “Smart Cities”. Grad Zagreb svakako bi želio postati pametniji, a na konferenciji smo mogli saznati i što su po tom pitanju učinili i neki europski gradovi.

Organizatori konferencije ističu kako su pametni gradovi postali naša neupitna stvarnost.

– Više nije stvar u tome treba li neki gradonačelnik ili načelnik usvojiti neka od rješenja oko inovativnosti, prometa i elemenata koji tu spadaju, nego odabrati najbolju ponudu od onog što se nudi iz realnog sektora, rekao je organizator konferencije Smart Cities Miodrag Šajatović.

– Prije svega digitalizacija i transparentnost, s druge strane inovativno gospodarstvo, i treće kada govorimo o segmentima turizma, sadržaje koje tu možemo pružiti, naglasio je predsjednik Udruge gradonačelnika Željko Turk.

U Hrvatskoj se pametna rješenja koriste u obnovi nakon potresa, a na primjeru iz Nizozemske čuli su se i neki možda manje važni, ali svakako zanimljivi primjeri, prenosi turizmoteka.hr.

– Gradovi bi kroz ove smart city instrumente svakako trebali staviti naglasak na digitalizaciju i na upravljanje u kriznim situacijama putem digitalnih tehnologija, da ne budu toliko reaktivni. Iako smo u Sisku uspjeli u kratkom roku podići sustave za prijavu šteta i komunikaciju među različitim službama, istaknuo je potpredsjednik HUP-a za IKT Ivan Ante Nikolić.

– Zvono za ribe u Utrechtu. Podvodna kamera koja omogućuje stanovnicima da kad vide ribu ispod vode, prijenos ide u real timeu na jednoj stranici, pozvone čuvaru ustave, koja je zatvorena, i onda on otvori ustavu da riba prođe, kazala je Vanja Valtrović, veleposlanstvo Nizozemske u Hrvatskoj.

Predstavljen je i primjer gradnje pametne ceste, s novim sastavom asfalta i posađenim drvoredom koji djelomično apsorbira ugljikov dioksid i druge ispušne plinove.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno