Nedjelja, 24 rujna, 2023

‘Pametna sela’ privlače i digitalne nomade. Novi koncept života i ruralnog turizma

Vratile se iz Kanade i Australije, sada potiču razvoj lokalnih projekata: Pametna sela su nova razina života na selima, privlače i digitalne nomade.

Do prije tri godine, Vanja Perić je živjela u Kanadi, a Tanja Polegubić u Australiji. Odlučile su se vratiti u Hrvatsku, sada ovdje razvijaju svoje poslove i potiču, svaka na svoj način, razvoj lokalnih projekata. Obje su sudjelovale na konferenciji “Pametna sela – Digitalna transformacija” koju je Poduzetnički centar Scala iz Splita organizirao u hotelu Park u Hvaru u okviru Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže.

Veliki potencijal u mladim ljudima

Vanja Perić sa suprugom Kanađaninom živi u Kaštelima, odakle je podrijetlom njezina majka. Kao dijete s obitelji je živjela u Pakracu, a 1993. su otišli u Kanadu. Ekonomistica je, specijalizirala se za financije i stekla cijenjeno zvanje financijske analitičarke CFA. Radi kao nezavisna konzultantica. Po završetku fakulteta bavila se u Torontu investicijskim ulaganjem, radila je u firmi koja je imala pod upravljanjem imovinu od oko 2,5 milijarde dolara za 30 kanadskih obitelji, radila je i u banci CIBC u timu koji je istraživao tržište.

– Uživam u tom svijetu raditi, ali sam shvatila da su moje vrijednosti drugačije. Počela sam raditi sa zakladama kako bi se ulaganja uskladila s njihovom misijom. Primjerice, ako su za zaštitu okoliša, ne mogu ulagati u dionice naftnih kompanija – kaže Vanja dodajući kako je nova generacija koja upravlja portfeljima počela voditi računa o tome kako investicije utječu na društvo.

Govoreći o povratku u Hrvatsku, kazuje kako su uvijek u kući govorili samo hrvatskim jezikom. Vraćala je se skoro svako ljeto u Hrvatsku. I kad su ona i njezin suprug shvatili da se sve svodi na rad, počeli su mijenjati način života i odlučili živjeti u Hrvatskoj.

– Problema ima svugdje, ali kvaliteta života je bitna. Važno mi je sa svojim mužem provesti što više vremena, raditi u miru, doći na Hvar, živjeti u Kaštelima, otići u Pakrac – kazuje Vanja ističući i kako vidi veliki potencijal u mladim ljudima u Hrvatskoj.

– Jako mi je bitno podržati ih. Žalosti me da se netko iseli zato što misli da mora, ja mislim da ne moraju, ali nisu svi poduzetnici i ako mi pokrenemo neke stvari, bit će posla i za njih – naglašava Vanja Perić.

U svom je radu usredotočena na razvoj i provedbu investicijskih strategija za obitelji, zaklade i korporacije, ali radi i kao mentor i savjetnica sa startup timovima.

Novi koncept o ruralnim zajednicama

Kad se govori o pametnim selima, reći će kako je to novi koncept o ruralnim zajednicama u kojima se tradicionalne mreže i usluge poboljšavaju korištenjem novih tehnologija i novih pristupa u suradnji. Kazat će i kako su svi uspješni primjeri počeli od jednog malog koraka.

– Primjere onih koji su uspjeli ne možemo gledati kakvi su danas, možemo krenuti od jednog laptopa, od ruralnih hubova, važno je krenuti. Pametna sela moraju biti odgovornost ljudi koji tu žive. Ne treba čekati državu da nešto pokrene. Država treba podržavati veće projekte i stvoriti okruženje za poduzetnike – kaže konzultantica Perić. Dodaje kako su pametna sela nova razina života na selima.

– Nije to samo poljoprivreda i stočarstvo, sela će zaživjeti i na tome da se može od kuće raditi. Za to treba infrastruktura, internet, škole, ceste, zdravstvene i socijalne usluge, kultura i rekreacija. Nisu to sela kao prije. Startupovi se uklapaju u pametna sela, jer su inovativni. Mijenja se tehnologija, pruža se prilika za obrazovanje i edukaciju – kazuje Vanja Perić navodeći primjer mreže žena u Italiji, društvene zadruge koja pruža mogućnosti zapošljavanja žena u ruralnim područjima uz dodatne korisne usluge.

Atraktivno za digitalne nomade

Da pametna sela mogu biti atraktivna za digitalne nomade na hvarskoj konferenciji govorila je Tanja Polegubić, koja pod brandom ”Saltwater nomads” pruža digitalnim nomadima mogućnost korištenja coworking prostora, kao i usluge savjetovanja za remote radnike, poduzetnike, općine i gradove. Također, razvija strategije za javni i privatni sektor u pružanju usluga digitalnim nomadima, promociji i angažmanu u zajednici.

U Dalmaciji, kazala je, ima već inicijativa o pokretanju ruralnih hubova koji digitalnim nomadima donose niže troškove, povezanost s lokalnom zajednicom, a uz to su u prirodi, imaju domaću hranu i lokalne atrakcije.

– Turisti dolaze radi odmora, a digitalni nomadi žele upoznati kulturu i sve domaće, žele se povezati s lokalnom zajednicom radi socijalne interakcije i posla. Oni ostaju dulje i ulažu u svoje novo okruženje, preporučuju ga svojim prijateljima, poslovnim partnerima – kaže nam Tanja Polegubić, koja je Canberru zamijenila Splitom.

Multimedijska stručnjakinja

Tanja je rođena u glavnom gradu Australije, nije nikad zamišljala da će živjeti u Hrvatskoj, ali uvijek ju je nešto vuklo u Hrvatsku, korjenima njezine obitelji i kad god je putovala po svijetu i vraćala se u Australiju, koristila bi svaku priliku da uživa u ljepotama Hrvatske i miru Vrane odakle su joj roditelji.

Stručnjakinja je za multimediju, u Australiji je studirala vizualne komunikacije, a u Italiji, u Milanu, još i dizajn i tehnologiju. Radila je i kao savjetnica za komunikacije na raznim projektima.

– Mnogi digitalni nomadi žele biti u većim gradovima, ali i ruralni hubovi su način da upoznaju zemlju. Ima praznih zgrada, prostor se može naći. Potrebno je odlučiti se za lokaciju, pozvati poduzetnike, opremiti taj prostor i promovirati ga digitalnim nomadima. Nije to za svakoga, ali mnoge će privući svjež zrak i mogućnost berbe plodova, prilika da aktivno sudjeluju u životu zajednice i prirodnom okruženju – kazala je Tanja Polegubić.

Istaknula je i kako su pametna sela u Europi odgovor na izazove depopulacije i pristupa uslugama. U Europskoj uniji se provode i projekti koji bi na 21 lokaciji, među kojima je i Babina Greda u Hrvatskoj, rezultirali stvaranjem pametnih sela.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno