Petak, 9 lipnja, 2023

Pad fiskalizacije! Pad od 3,5 milijarde kuna u tjedan dana

Pad od 18% u 7 dana fiskalizacije. Porazni rezultati hrvatske ekonomije.

Pad za ne povjerovati! U niti sedam proteklih mjeseci, Hrvatska je izbrojila 23 milijarde kuna manje fiskliziranih računa u odnosu na prošlu godinu. Porazne brojke nas prate, a dalje ovisimo o epidemiološkoj situaciji.

Više od 47% obračunat je pad u turističko ugostiteljskom sektoru, odnosno 10 milijardi kuna manje. Trgovina je doživjela pad od samo 10% posto u odnosu na 2019. godinu. To znači pad fiskaliziranih računa u vrijednosti od 7.8 milijardi kuna. 

Kada gledamo samo treći tjedan rujna, onda trgovina bilježi 8 % slabiji fiskalizirani promet u odnosu na isti tjedan prošle godine.

Brojke nas ne vesele, a shodno tome i Porezna je najavila svoje ophodnje.

Što se tiče hotelijerstva, odnosno svih usluga smještaja, u sustavu su evidentirani računi u vrijednosti od 360 milijuna kuna. Ovaj pad od 48% odnosi se također na tjedni izračun shodno prošloj godini kada se fiskaliziralo 687 milijuna kuna.

Od početka pandemije korona virusa, Hrvatska bilježi gubitak od ukupno 5 milijardi kuna. što je više od 22%.

Najlošije rezultate bilježi turizam

Očekivano, najveći pad je imala turistička djelatnost, pod kojom podrazumijevamo i ugostiteljstvo. Zanimljivo je da je početkom rujna došlo do povećanja broja fiskaliziranih računa. No, zato je njihova vrijednost zabilježila manje iznose što je potpuno obrnuto od normalnog. 

Usporedno s navedenim, u razdoblju od 7. do 13. rujna ove godine u svim djelatnostima izdano je 41,94 milijuna računa, što je za 19 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Za kraj podsjetimo. Od 1. travnja ove godine propisano je Zakonom da je obveznik fiskalizacije dužan provoditi fiskalizaciju pratećeg dokumenta na kojem navodi podatke o plaćanju. Taj dokument se izdaje kada je isporuka usluge ili proizvoda već započela ili je prodavatelj svjestan da će do toga doći.

Pad fiskalizacije pokazatelj značajnog slabljenja gospodarske aktivnosti. Manji broj računa i njihova iznosa izravno utječe na punjenje državne blagajne, prvenstveno na smanjenje prihoda od najizdašnijeg poreznog prihoda – PDV-a.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno