Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Ovrhe na plaće treba potpuno prebaciti na FINA-u. Poslodavci su i sami ovršenici

Hrvatska gospodarska komora apelirala je na Ministarstvo pravosuđa i uprave da se obveza poslodavca u provedbi ovrhe na plaću u potpunosti prebaci na FINA-u jer mnoge tvrtke jednostavno nemaju administrativne i financijske kapacitete za to.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona u potpunosti se zanemaruje položaj poslodavaca kojima je po trenutno važećoj legislativi propisana obveza pljenidbe i prijenosa vjerovnikovih potraživanja s plaće zaposlenika, ističu u HGK.

Poslodavac može i sam postati ovršenik

“U našoj gospodarskoj strukturi prevladavaju mali i srednji poduzetnici, a ova obaveza provođenja ovrhe na plaći radnika prelazi kapacitete njihovog poslovanja i donosi im dodatna administrativna opterećenja i troškove. Veliki je problem i to što poslodavac i sam može postati ovršenik ako, najčešće zbog nepažnje i neznanja, ne postupi po zahtjevu za izvansudsku ovrhu“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako postojeći sustav provedbe ovrhe na plaći omogućuje i nejednako tretiranje vjerovničkih potraživanja.

Paralelno provođenje ovrha

„Ako imaju informacije o novom zaposlenju ovršenika, vjerovnici čije su tražbine novijeg datuma ih mogu ostvarivati kod novog poslodavca prije već postojećih koja su u očevidniku u FINA-i. To dovodi do paralelnog sustava provođenja ovrhe, i od strane poslodavca i od strane FINA-e, ali uz veću odgovornost poslodavaca koji nemaju administrativne kapacitete kao FINA“, pojasnio je Burilović.

Došlo bi do efikasnije naplate potraživanja

Zbog svega navedenoga, Komora traži da se obveza provođenja ovrha na plaće u potpunosti prebaci pod ingerenciju FINA-e jer bi to dovelo do efikasnije naplate potraživanja i bolje pravne zaštite, kako vjerovnika, tako i samih dužnika. Ističu da bi takav model također minimizirao mogućnosti nastanka štete za poslodavce uslijed eventualnog pogrešnog postupanja.

Iz HGK poručuju kako za provedbu ovakvog prijedloga nisu potrebne opsežne sadržajne izmjene Ovršnog zakona, obzirom da je postupanje FINA-e u provedbi ovrha utvrđeno istim odredbama kao i za poslodavce.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno