Nedjelja, 24 rujna, 2023

”OTVORENO” podiglo tenzije ugostitelja i ministarstva

U Hrvatskoj sezona je nadmašila očekivanja, no prihodi su znatno manji – iako ministrica oduševljeno pristupa prikazu ovogodišnjih rezultata, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak, niti malo nije oduševljen odrađenim. ‘’Investirali ste 900 milijuna kuna, a od nas ste kroz PDV dobili preko dvije milijarde kuna’’,  izjavio je Medak.

Sinoć su  gosti emisije Otvoreno HRT-a bili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Brnjac se odmah na početku osvrnula na novodonešene mjere do 31. prosinca koje su nastavak onih koje je Vlada donijela proljetos. ‘’Predsjednik Vlade je najavio nastavak mjera. Mjere se prvenstveno odnose na skraćeno radno vrijeme gdje će se sufinancirati plaće do iznosa od 2000 kuna plus doprinose pa za mikro poduzetnike do iznosa od 2000 kuna uz doprinose, ali za one koji su imali pad veći od 50%. Treći dio se odnosi na najugroženiji sektor (ugostiteljstvo, hoteli, putničke agencije, povremeni prijevoz) za pad veći od 60% uz sufinanciranje do 4000 kuna’’, navela je ministrica.

– Svi su izrazili zadovoljstvo što su mjere očuvale radna mjesta i doprinijele rezultatima u turizmu kakve smo imali, rekla je Brnjac.

Marin Medak komentirao je 42% manje fiskaliziranih računa i 46% manji iznos fiskaliziranih računa u djelatnostima smještaja i onih koji pripremaju hranu. Smatra da su mjere prije svega bile investicija države jer su one zapravo državi donijele 1,4 milijarde kuna, a sada bi ugostitelji iz PDV-a kojeg će proizvesti morati sufinancirati one najugroženije. Mjere po tom pitanju nisu pravedne za ugostitelje, pogotovo jer se nije reagiralo na zamolbu za rasterećenjem PDV-a.

Brnjac je naglasila da je PDV spušten za vrijeme HDZ-ove Vlade sb 25% na 13%, no Medak tvrdi da je Vlada potpuno uništila strategiju razvoja turizma 2020.

– Ovo je vrijeme kada možemo razvijati novi strategiju i promišljati u kojem smjeru treba ići razvoj hrvatskog turizma, rekla je Brnjac i tu je rasprava završila.

Kristjan Staničić je čestitao turističkim radnicima koji su iznijeli turističku sezonu i zahvalio Vladi i resornom ministarstvu.

Brnjac je također najavila i nove mjere u svezi privatnih iznajmljivača koji nisu uopće imali prometa ove godine te da će se o tome više znati uskoro. 

Brnjac je govorila o tome kako se razgovara da se Hrvatska s obzirom na epidemiološku situaciju tretira po županijama, a ne da se cijelu zemlju stavlja na crvenu listu. Podsjetila je kako je još u Hrvatskoj skoro 300.000 turista.

– U turističkom sektoru svi djelatnici se pridržavaju epidemioloških mjera. Nema zabilježena niti jedna osoba zabilježena da se zarazila u hotelima u RH. Stvarno smo sigurna destinacija, rekla je Brnjac.

 ‘’Cilj je držati vidljivost Hrvatske, prije svega kroz digitalne kanale komunikacije i na taj način nekako završiti godinu’’ , rekao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno