Petak, 22 rujna, 2023

Otvorena obnovljena šetnica Bedema zadarskih pobuna

U sklopu proslave Dana grada Zadra održat će se brojna kulturna, sportska i zabavna događanja, a odvijat će se sve do 29. studenog 2020. Središnji dan proslave bit će blagdan Sv. Krševana, 24. studenog kada će se održati i svečanost otvorenja novoobnovljene šetnice Bedema zadarskih pobuna u sklopu projekta “Zadar Baštini – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020.”.

Bedemi zadarskih pobuna

Bedemi zadarskih pobuna odnosno Muraj, značajan su fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću za potrebe obrane Mlečana od turskih napada. Projektom “Zadar Baštini” nakon obnove i revitalizacije, zadarski fortifikacijski sustav, koji je ujedno uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, postaje reprezentativna kulturno-povijesna gradska šetnica, oslobođena od prometa i vozila, a što će svakako doprinijeti povećanju atraktivnosti turističke destinacije grada Zadra.

Bedemi izgrađeni u 12 i 13. stoljeću

Bedemi zadarskih pobuna (drugi nazivi: gradske zidine, Muraj) su značajan fortifikacijski sustav-utvrda samog središta grada Zadra. Bedemi su izgrađeni u 12 i 13. stoljeću, te su ojačani u 16. stoljeću, za potrebe obrane Mlečana, tadašnjih vlasnika grada Zadra od strane turskih osvajača. Grad Zadar je sačuvao veliki dio svojih srednjovjekovnih bedema, te se danas ti bedemi zovu Bedemi zadarskih pobuna (u spomen jedanaest krvavih buna koje su građani Zadra digli protiv Mletačkih vlasti).

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno