Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Otvoren Pelješki most

Nakon više od 300 godina spojena je Hrvatska, te je krajnji jug napokon dobio izravnu poveznicu s ostatkom zemlje od kojeg ga inače fizički razdvaja komadić obale BiH u Neumu, piše Večernji list.

Taj povijesni događaj za Hrvatsku zaslužio je i prigodnu svečanost, uz pjesmu i vatromet.

Pelješka klapa Dingač otpjevala je hrvatsku himnu “Lijepa naša”, a zatim su premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić simbolički prošli preko tog zadnjeg ugrađenog segmenta.

Slavlje se nastavilo  pjesmama “To je zemlja dide mog” i “Croatio, iz duše te ljubim” te neizostavnim vatrometom, ali ovaj put u organizaciji Hrvatskih cesta.​

Most gradi konzorcij kineskih tvrtki predvođen China Road and Bridge Corporation, a ugovor za njegovu izgradnju sklopljen je u iznosu od 2,08 milijardi kuna, s rokom dovršetka radova od 36 mjeseci, računajući od dana početka radova. Koronakriza poremetila je dinamiku gradnje mosta pa se most tri godine nakon početka radova tek spaja.

No prvotni plan, prilagođen novonastaloj situaciji zbog koronakrize, bio je da se zadnji segment ugradi početkom listopada, ali vrijedni kineski radnici uhvatili su dobar ritam pa će se to dogoditi dva mjeseca prije.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno