Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Otvaranjem Tehnološkog parka Split otvara nove razvojne mogućnosti osim turizma

Nedavno je u Spinutu otvoren Studentski dom ‘Bruno Bušić’ u sklopu čije je obnove realiziran i poduzetnički inkubator za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu. Prvi smo, skupa s bivšim dekanom FESB-a, Svenom Gotovcem, sada voditeljem novootvorene institucije, napravili đir Tehnološkim parkom u Spintu.
ICT županija, kao programski i tehnološki partner, je pozvana u posjet da se upozna sa sadržajima zgrade kako bi što prije počeli organizirati zajedničke startup i edukativne aktivnosti u novom prostoru, kojega u TP-u zasad ne manjka.

Prvi dojam – sve miriše na novo. Zgrada je miljama daleko od prijašnjeg izdanja. Vrhunska opremljenost, zanimljiv dizajn, sve to mami da se izvadi laptop i krene u realizaciju nekakvog svog životnog sna. A, u pauzi se može prošetati ili šumom, ili uz more. Gdje ćeš bolje!?

Pronalaženje modela financiranja

U prizemlju zgrade Tehnološkog parka je predviđeno da budu potporne institucije za startupe koje će im pomagati u razvoju ideja tako i u pronalaženju modela financiranja, ali i u umrežavanju radi što kvalitetnije suradnje, i da bi zajednički tako stvorili što kvalitetnije proizvode i s njima izašli na tržište.

–   Imamo i veliku konferencijsku dvorana za veće događaje, koja ima i pretprostor sa šankom za neformalna druženja. Namjera je da se tu odvijaju veći događaji, imamo i ulaz direktno s ceste, tako da je pristupačnost vrlo dobra. U Tehnološkom parku se također nalazi i manja konferencijska dvorana kapaciteta 30-ak ljudi za manje sastanke koja je također u prizemlju.

Na prvom katu se nalaze uredski prostori sa salama za sastanke i coworking salama različitih veličina. Od osam, deset 12 radnih mjesta. Svaki kat ima jedan prostor za opuštanje s čajnom kuhinjom. Zanimljivo je što su uredi  modularni – mogu se prilagoditi veličini timova koji će se useliti u njih. Brzi internet ne treba ni spominjati, a u prizemlju će se nalaziti i biljar i stolni nogomet. Na prvom katu će se naći čak i –  teretana. Naravno, tu su i svlačionice s ormarićima, tuševima…

– Puna opremljenost ovisi o dinamici nabave, ali očekujemo kako će Tehno park biti ispunjen zacrtanim sadržajima do kraja prosinca – naglasio je ravnatelj Gotovac dodajući kako sada Tehnopark očekuje raspis natječaja kako bi se dogovorili s partnerima, u ovom slučaju ICT županijom , odnosno Splitsko dalmatinskom županijom i Gradom Splitom o tome na koji način će se „primati“ budući stanari.

– Ako ćemo gledati nekakav životni ciklus ideje u IT-ju tendencija je da se ona stvori u glavi mladih i da se razvija u PICS-u – Predinkubacijskom coworking centru ICT županije u sklopu FESB-a. Potom bi, kako ideja evoluira u projekt, njegovi začetnici danas sutra se preselili nešto niže do zgrade bivšeg Varteksa gdje bi bio Županijski IT centar. Tada već govorimo o startupima. Sve je u okviru kampusa i relativno blizu, ponajviše zato što je za pretpostaviti kako će nositelji projekta biti upravo studenti. A, daljnjim sazrijevanjem startupa, koji bi trebao dobiti i pravnu osobnost, te približavanjem tržištu isti bi se potom preselio u Tehno park. Gdje bi se proizvodi tih startupa brusili i spremali za plasiranje na tržište – kazao je Gotovac.

Kako je ravnatelj Tehnološkog parka kazao, sada se radi na konkretnom definiranju područja interesa

– Ne želimo previše široko ulaziti kako ne bi došlo do disperzije. Ovo je Tehnološki park i to je mjesto za generiranje i razvijanje, konkretno za inkubiranje, projekata u IT domeni. Od robotike, kibernetike, umjetne inteligencije, projekata naslonjenih na more i poljoprivredu, male brodogradnje pa sve do razvoja aplikacija. To su područja na koja se koncentriramo i koja će biti dominantna u Tehnološkom parku. Time su ciljane i domaće tvrtke što olakšava i pristup samom tržištu. ICT županija će nam tu biti organizacijski i tehnološki partner, budući da ima razgranat cijeli niz aktivnosti od developerskih edukacija, startup edukacija i programa, internet marketinga, grafičkog dizajna, pa do razvoja Centra za razvoj umjetne inteligencije. Obzirom na sve te aktivnosti program rada ICT županije idealno se uklapa u viziju djelovanja Tehnološkog parka.

Tehnološki park – doskočna daska koja će omogućiti startupima sigurnu luku

Intencija je, naglašava Gotovac, da Tehnološki park ne postane trajnim domom startupa. Dapače, on je usputna stanica, doskočna daska koja će omogućiti startupima sigurnu luku u prvim tržišnim koracima, ali do onda kada će oni sami biti spremni nakon godine, dvije da krenu u širenje, u svoje prostore.

– Ne želimo biti rentijeri. Tehnološki park, iako vrlo važna, mora biti tek jedna od stanica napretka i životnog puta startupa koji moraju biti svjesni da moraju napraviti rezultat dok su ovdje. Njihovi ugovori o najmu bit će na reviziji nakon određenog perioda. Moraju znati da su oni ovdje da se podignu na noge i krenu dalje. Na nama je, pak, da učinimo sve što je u našoj moći kako bi im taj proces maksimalno olakšali – kazao je Gotovac.

Što se iznosa najma pojedinih ureda tiče, radi se o subvencioniranim iznosima

–  To je stvar raznoraznih programa koje će ICT županija i Grad, ministarstvo pa čak i EU fondovi implementirati. Sigurno kako cijena prema startupima koji će biti u jednim od tih programa neće biti tržišna.

Koristi, pak, od boravka u Tehnološkom parku su mnogobrojne. Osim ugodnog interijera, tu je i – zajednica. Community. Stimulativno je, naime biti okružen istomišljenicama, ili onima koji dijele jednaku ako ne i veću dozu motivacije i ambicije. Ne treba vam ured, već su tu i coworking prostori u Tehnološkom parku. Svatko će imati karticu i znat će se točno tko sve ima pristup.

Pored toga, tu je prilika i da se unajmi ured i sala za sastanke. Postojat će sustav rezervacija, te bilo da se radi o firmi ili pojedincima, prilike za najam izvrsno opremljenog ureda ili sale za sastanke će biti.

–  Tehnološki park bit će profiliran prema novim tehnologijama i njegovi stanari morat će biti tako orijentirani. Nastojat će se postići sinergijski efekt da projekti stanara podupiru što direktno što indirektno jedni druge. Još razrađujemo sve detalje, no to su osnovni postulati funkcioniranja Tehnološkog parka – kazao nam je Gotovac s vrha zgrade gdje se pruža izvrstan pogled na Kaštelanski zaljev.

Ugodno okruženje podno Marjana, priroda, atmosfera puna motivacije, društvo istomišljenika, izvrsna tehnološka opremljenost, opremljenost drugim sadržajima, parking… Što se još može poželjeti?

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno