Četvrtak, 21 rujna, 2023

OTOK ŠĆEDRO – NAŠE SKRIVENO BLAGO

Nenastanjena prirodna ljepota na južnoj obali otoka Hvara, s bogatom poviješću i klimom čak blažom od cijelog Hvara. Otok Šćedro nudi ugodne šetnje, dobro kupanje te predivne vidike, posebno na njegovoj zapadnoj strani gdje se pruža predivan pogled na hvarsku planinski greben posebno lijep za zalaza sunca.

Ime Šćedro dolazi od štedri, što na staroslavenskom znači milosrđe jer otok „milosrdno“ nudi brodovima dvije duboke, dobro zaštićene uvale pogodne za sidrenje. Latinski naziv za Šćedro jest Tauris iz čega proizlaze talijanski Tauricola ili Torcola pa se u povijesnim zapisima otok zvao Torkola.

Otok Šćedro stoljećima je otok bio obrastao šumama. Posebno je lijepa borova šuma na istočnom dijelu otoka. Na lokaciji Stare Stine je još vidljiva stara kava, iz koje se vadio gips za uređenje baroknih kapelica u hvarskoj katedrali. Povijesni spomenici otočića uključuju dobro očuvan Ilirski stećak impozantnih dimenzija te ostatke dominikanskog samostana te crkve Sv. Marije Velikodušne, nazvane po imenu otoka, iz 1465.


Tirkizno plavo more koje oplakuje 87 uvala koliko ih ima duž 26 kilometara razvedene obale Šćedra idealno je za pravi hedonizam i robinzonski odmor. U priručniku Mediteranski otoci u kojem je opisano 200 najljepših otoka proglašen je najmirnijim otokom Mediterana a plan je i Šćedro pretvoriti u prvi otok koji se koristi isključivo obnovljivim izvorima energije.

Turizam24 preporučuje:

Uvala Karkavac
Plaža Porteruša
Uvala Mostir
Dominikanski samostan
Restoran kod Ive
Kamenolom Stare Stine

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno