Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Otkazi u Airbusu. Planiramo ukinuti 15000 radnih mjesta

Otkazi nisu zaobišli ni veliki Airbus.

Otkazi su samo jedna od aktivnosti kojima će Airbus pokušati popraviti ionako lošu dijagnozu. Izgledi za zrakoplovni sektor ponovno su se pogoršali zbog širenja zaraze koronavirusom i obnovljenih ograničenja putovanja, upozorio je poslovni direktor Airbusa Michael Schoellhorn. Nakon mnogo natezanja, konačno je ipak i prihvaćen i djelom objavljen plan sanacije “Airbusa” “Power 8”.

Michael Schoellhorn kaže da je stanje lošije nego što su u proljeće procjenjivali da će biti

Time je signalizirao da bi mogli ukinuti više radnih mjesta no što su planirali. Zbog korona mjera i straha putnika od pandemije sektor zračnog prijevoza sveo je kapacitete na minimum. Tako je zakočen i tempo isporuke novih zrakoplova.  Novi plan preustroja, nalik je onome iz 2007. godine koji je uključivao ukidanje 10.000 radnih mjesta.

Stanje je na početku jeseni gore no što je kompanija ljetos procjenjivala, kazao je u Schoellhorn u subotu. Dao je intervju za poslovni dnevnik Handelsblatt. Planiramo ukinuti 15 tisuća radnih mjesta, i to minimalno, dodao je.

Airbus zatvara tvornice?

Neke su Airbusove tvornice bile nedovoljno iskorištene i prije pandemije i sindikati strahuju da bi uprava mogla zatvoriti čitave pogone. Schoellhorn je isključio tu mogućnost, barem u Njemačkoj.

“Konkretno smatram da trenutno nijedno njemačko postrojenje nije u opasnosti”, rekao je.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury izjavio je u rujnu da će nastojati izbjeći otkaze u smanjenju troškova, ali da ne može jamčiti da će im to poći za rukom.

Otkazi se možda neće moći izbjeći

U pismu zaposlenima u rujnu, Faury je upozorio da će Airbus možda biti prisiljen na otkaze budući da je tempo oporavka zračnog prijevoza iznevjerio očekivanja. Prerano je za procjene kako će oporavak izgledati i kojim će se tempom odvijati, naglasio je, navodeći ipak dva oprečna scenarija – kratku i duboku krizu s brzim oporavkom, odnosno dulju i bolniju, s povratkom potražnje na nekadašnje razine za nekih pet do 10 godina.

Airbus je međunarodna referenca u zrakoplovnom sektoru. Dizajniraju, proizvode i isporučuju vodeće komercijalne zrakoplove, helikoptere, vojne transporte, satelite i lansirna vozila. Također pružaju podatkovne usluge, navigacije, urbane mobilnosti i drugih rješenja za kupce na globalnoj razini.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno