Četvrtak, 21 rujna, 2023

Otkazan let – ostvarite odštetu

Otkazan let u 2019. godini? Pronađite ga i ostvarite odštetu.

Otkazan let u velikoj većini država članica EU povlači odštetu. Također i kašnjenje leta ili uskratu ukrcaja. Odštetu možete ostvariti u roku 3 godine od dana kada je vaš let obavljen. Zastarni rokovi po državama donekle se razlikuju. U nastavku možete pronaći popis nekih od letova iz 2019. godine za koje sigurno možete ostvariti odštetu do 4,500 kn. Sve što morate učiniti je ispuniti pritužbu i vaš Claimdon tim će vam u tome pomoći.

U skladu s Urebom 261, putnik ima pravo na odštetu ako mu je otkazan let. Dakle, pravo na odštetu u slučaju otkazanog leta primarno ovisi o tome kada vas je aviokompanija o samom otkazivanju obavijestila.

Ako ste informaciju o otkazanom letu dobili više od 2 tjedna prije zakaznog polaska leta, nećete imati pravo na odštetu. Tada je aviokompanija oslobođena od odgovornosti. Zašto? Ponajviše zbog toga što se ovdje smatra da ste o otkazivanju obaviješteni dovoljno unaprijed da se prilagodite situaciji. (***povrat cijene karte ili preusmjeravanje).

Otkazan let – obavijest 2 tjedna prije

Otkazan Vam je let i o tome ste obaviješteni manje od 2 tjedna unaprijed? Tada vam aviokompanija, ako želi izbjeći obvezu isplate odštete, mora omogućiti polazak i dolazak na odredište prema propisanim rokovima.

Osim toga, da biste mogli ostvariti pravo na odštetu, za otkazan let mora biti kriva aviokompanija. Tj, ako je let otkazan zbog izvanrednih okolnosti. Onih na koje prijevoznik nije mogao utjecati. Npr. nepovoljni vremenski uvjeti, restrikcija kontrole leta, sudar zrakoplova s pticom, aktivnost dronova iznad zračne luke i sl. Tada će aviokompanija također biti oslobođena od odgovornosti za isplatu odštete.

Uredba 261 – povrat ili alternativni let

U slučaju otkazanog leta zbog izvanrednih okolnosti, sva ostala prava putnika u zračnom prometu neće biti dovedena u pitanje. To su pravo na izbor između povrata cijene karte i pravo alternativnog leta (pravo na skrb). Na njih putnik ima pravo neovisno o uzroku otkazivanja.

Žalba na licu mjesta i čuvanje računa

Putnici pravo na odštetu mogu ostvariti i u slučaju kašnjenja leta ili uskrate ukrcaja. U nastavku je popis nekih od letova iz 2019. godine kvalificiranih za ostvarenje prava na odštetu. Ako ste za neke od njih imali rezervaciju – ispunite pritužbu i uz pomoć Claimdon tima ostvarite vaša prava.

Ako ste putovali nekim od izlistanih otkazanih letova, pravo na odštetu nije jedino pravo koje vam pripada. Sve u skladu s Uredbom 261. Aviokompanija dužna vam je omogućiti i izbor između povrata cijene avionske karte i preusmjeravanja na novi let. (link na dnu)

Ovo pravo putnika odvojeno je od prava na fiksnu odštetu. Njegova svrha je da se putniku u samom trenutku nastanka problema s letom pruži odgovarajuća pomoć. Ovo se pravo primarno koristi u realnom vremenu, možda za svaki vaš budući otkazan let. Dobro je znati da od prijevoznika možete na licu mjesta tražiti da vam bez dodatnih troškova organizira preusmjeravanje. U suprotnom, kada to nije moguće ili vam ponuđena opcija ne odgovora, tada je tu pravo na povrat cijene karte. Kao i na povratni let do prve točke polaska ako je problem nastao na nekom od naknadnih letova.

Naravno, pravo na povrat cijene karte može se koristiti i naknadno, ako ste sami morali organizirati nastavak putovanja.

Pravo na skrb

Konačno, tu je i “pravo na skrb” za vrijeme čekanja na novi let.

U pitanju su obroci, napitci, telefonski pozivi ili email poruke. Te u slučaju da je – zbog čekanja altenativnog leta potrebno noćenje – hotelski smještaj i prijevoz između zračne luke i hotela.

Ako vam aviokompanija nije izašla ususret te ste snosili nepredviđene troškove, za njih se naknadno može tražiti povrat. Bitno je samo da ste sačuvali račune.

Otkazani letovi u 2019. / Kašnjenje letova u 2019.

Kako do odštete za otkazan let uz pomoć Claimdon-a?

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno