Petak, 9 prosinca, 2022

Osnovana nova privatna hrvatska zrakoplovna tvrtka

Novonastala kompanija koja ide suprotno od globalnih trendova industrije hrvatski je poslovni paradoks. Nakon rekordne 2019. godine, korona je pomela cijelu zrakoplovnu industriju. Ukinuti su gotovo svi međunarodni, ali i veliki broj domaćih letova, prenosi Turizmoteka.hr.

U tom i takvom poslovnom okruženju, i to baš u jeku krize, osnovana je ETF Airways, nova privatna hrvatska zrakoplovna tvrtka.

Kompanija je osnovana prošle godine, no tek prije 20-ak dana stigao je prvi avion, a za 10-ak dana stiže i drugi. Radi se o avionima Boeing 737-800, svaki ima 189 putničkih sjedišta. Upravu kompanije čine tri pilota.

Odakle poriv da baš u ovom trenutku osnivaju tvrtku i nabavljaju zrakoplove?

“Rekao bih da su start-up firme sada u boljoj poziciji od onih koje već postoje jer kompanije koje već postoje imaju ugovore za avione po puno nepovoljnijim uvjetima. Platili su neke depozite, za neke čak i države garantiraju, ne mogu se izvući iz tih ugovora. A mi smo došli kao novi i pregovaramo iz početka”, kaže Sam Bedić, član Uprave ETF Airways i bivši pilot u Croatia Airlinesu.

Investitori su, kaže, bili zainteresirani i prije pandemije.

“Danas smo dobili ugovor na nekoliko godina gdje plaćamo po satu ako letimo, ako ne letimo, ne plaćamo ništa. To recimo aviokompanije koje su preživjele 2020. mogu samo sanjati. Jer oni već imaju ugovore potpisane, plaćene depozite i jako je teško nešto ispregovarati. A mi smo start-up i možemo”, rekao je Bedić.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno