Utorak, 26 rujna, 2023

Osim neizvjesne sezone, neizvjesna je i situacija sa COVID putovnicama

PRED Hrvatskom je još jedna neizvjesna turistička sezona. Iako je već sada, zbog novog vala pandemije koronavirusa i presporog cijepljenja, jasno da masovnijeg dolaska turista prije ljeta neće biti, očekivanja od turističke 2021. u Hrvatskoj su velika pa stručnjaci vjeruju da ćemo u ovoj godini ostvariti rast broja turista i noćenja od 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

No mnogo toga ovisi o epidemiološkoj situaciji koju će Hrvatska imati u mjesecima pred nema te o već spomenutim covid-putovnicama. 

One kao rješenje dolaze nakon debakla s cijepljenjem. Situacija s cijepljenjem nije blistava ni u ostatku Europske unije, no Hrvatska je po procijepljenosti stanovništva na njenom dnu. Najave da bi se do ljeta moglo procijepiti 50 posto stanovništva Hrvatske, pokazale su se, uslijed mnogih problema prvenstveno s isporukom cjepiva, potpuno nerealnima.

Sada je pred Europom i Hrvatskom novi izazov – covid-putovnice, odnosno potvrde o tome da je gost koji ulazi u Hrvatsku cijepljen protiv koronavirusa, da ne boluje od korone ili da je prebolio tu bolest. Te će potvrde, kako je rečeno, sadržavati QR kod s digitalnim potpisom koji će se skenirati na graničnim prijelazima.

Covid-putovnica će pokazati da brinemo o sigurnosti gostiju 

Iako u javnosti postoje strahovi da bi covid-putovnice mogle dodatno zakomplicirati stanje u turizmu, Sanda Čorak iz Instituta za turizam kaže da je riječ o projektu na razini EU te da bi od njega koristi trebao imati i naš turizam. 

“Uvođenje covid-putovnica ići će u prilog našem turizmu jer taj dokument ipak pokazuje da nam je sigurnost gostiju koji nam dolaze važna i da nam nije važno samo da dođu i potroše novac, nego i da se osjećaju sigurnima. U tom pogledu značajna je i najava ministrice turizma da će se cijepiti svi koji rade u turizmu. Turisti koji će posjetiti Hrvatsku svakako će se osjećati sigurnijima u takvom okruženju”, pojašnjava za Index Čorak. 

U ovoj godini se ipak očekuje nešto bolja turistička sezona nego lani, ali još smo daleko od brojki prije korone

I naša sugovornica procjenjuje da bismo u ovoj godini mogli ostvariti 10 do 15 posto veći turistički promet nego lani, kada je on bio više nego prepolovljen u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Lani se, prema podacima državne statistike, u Hrvatskoj odmaralo ukupno oko sedam milijuna turista, od čega je više od 5.5 milijuna bilo stranih turista, što predstavlja pad od čak 64.2 posto u odnosu na 2019. godinu. Istodobno, turisti su u Hrvatskoj, pokazuju podaci DZS-a, lani ostvarili nešto manje od 40.8 milijuna noćenja ili 55.3 posto manje nego u 2019. godini. Od te brojke oko 35.4 milijuna noćenja ostvarili su strani turisti. 

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno