Subota, 25 ožujka, 2023

Orient Express, jedan od najpoznatijih vlakova, vraća se u Split

Jedan od najpoznatijih i najluksuznijih vlakova, koji je mnogo puta poslužio kao mjesto radnje u brojnim književnim i filmskim djelima, od iduće će godine ponovno voziti europskim željeznicama. Vraća se Orient Express u nešto izmijenjenom izdanju, a jedna od njegovih postaja biti će i Grad Split. 

Orient Express je na svoje prvo putovanje krenuo 1883. godine s pariškog kolodvora Gare de Strasbourg prema gradu Varna u Bugarskoj, a šest godina nakon toga uvedena je linija Pariz – Istanbul. Od tada do 2007. godine kada je linija ukinuta, popularni vlak doživio je sve i svašta – od uvođenja dodatnih ruta, napada razbojnika, epidemije kolere do petodnevne snježne blokade u Turskoj. Upravo je ovo potonje inspiriralo Agathu Christie za pisanje romana “Ubojstvo u Orient Expressu”.

Vlak je tijekom svoje povijesti mijenjao rute, a najpoznatija je ona od Londona do Atene, odnosno od Pariza do Istanbula. Na toj ruti vlak je pristajao i u Zagrebu, gdje je 1925. godine izgrađen hotel Esplanade za smještaj putnika iz luksuznog vlaka, piše Morski.hr.

Orient Express posljednji je put prošao kroz Zagreb netom prije početka Drugog svjetskog rata. Kako stoji na stranici Orient Expressa gosti će putovati u luksuzu kroz laganu turneju od sjeverne do južne Italije, kroz 14 regija i šire, uključujući 3 međunarodna odredišta od Rima do Pariza, Istanbula i Splita. Putnici će po dolasku u Rim moći spavati u hotelu Orient Express Minerva, koji bi trebao biti otvoren 2024. godine.

Bogata povijest najpoznatijeg vlaka na svijetu moći će se vidjeti i u unutranjem dizajnu, koji će biti spoj starog i novog luksuza kakav se oduvijek vezao uz Orient Express.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

SourceMorski.hr

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno