Utorak, 26 rujna, 2023

Organizirajte izlet u prirodi i posjetite Velebit

Tulove grede impozantan su krški fenomen smješten u Parku prirode Velebit, u blizini ceste Obrovac-Sveti Rok. Sastoje se od izrazito strmih vapnenačkih stijena koje dosežu čak 1120 metara nadmorske visine. Uz te su stijene vezane narodne predaje prema kojima su se ondje zmajevi legli iz jaja,  dok su u samim stijenama živjele nevidljive velebitske vile. Možda je najopakije od svih bića koja se spominju mistična Crna kraljica koja je donosila nesreću, no baš po njoj se zove plalninski prijevoj Kraljičina vrata.

Prijedlog donosi Slobodna Dalmacija

S južne, pak strane Tulovih greda prekrasna je vrtača Dolac, jedna od lokacija na kojima je tijekom 60-ih po romanima Karla Maya sniman serijal filmova o Winnetouu.

Otprilike kilometar i pol dug uspon do vrha Tulovih greda počinje kod kamenog burobana i nije pretjerano zahtjevan, uvjeravaju nas, premda zahtijeva određen stupanj spretnosti jer vodi preko strmih i vrlo uskih djelova na kojima se treba koristiti sajlama i rukama.

Osim toga, kako je velik dio područja oko staze još uvijek minski sumnjiv, više je nego preporučljivo držati se zadanog puta. 

Međutim, uspon na Tulove grede itekako se isplati jer pogled s vrha je nezaboravan. Vide se Novigradsko i Karinsko more, Maslenički most, mnoštvo jadranskih otoka a posebno je lijep pogled prema jednom od najljepših vrhova Velebita, Svetom brdu.

PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER

Želiš pratiti sve najvažnije vijesti iz turizma na jednom mjestu? Prijavi se na naš Newsletter i primaj "Pregled dana" svaki dan u 14:30h

Please wait...

Hvala na prijavi!

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno