Petak, 9 lipnja, 2023

Organizatori ekskurzija na mukama, roditelji žele svoj novac. Fain: Po zakonu novac će biti na računima 180 dana od prestanka pandemije.

Mnoge turističke agencije, organizatori školskih putovanja i ekskurzija na mukama su jer su agencije, do sredine kolovoza već doživjele gubitak u iznosu od 1,1 milijardu kuna. Novca koji je uplaćen za planirane školske aktivnosti više nema, a donese li se odluka da isti mora biti vraćen roditeljima odnosno uplatiteljima dovest će mnoge od agencija do bankrota. 

Iz UHPA- su dali konkretne podatke o gubitku te navode da su do 15.8. agencije u poslovanju bile u padu od 81% u odnosu na prošlu godinu. Također, do kraja 2020. oćekuju pad prihoda od otprilike 88% što je značajan gubitak. Iako su mnoga školska putovanja iz travnja prebačena u kolvoz nadajući se da će se epidemiološka slika popraviti, sada su naišli na još veći problem jer je došlo do drastičnog pogoršanja te je veći dio maturalaca otkazan prema preporuci Ministartsva obrazovanja.

Preporuka Stožera da se na putovanja ovakvog tipa ne ide podržana je sa zdravstvenog gledišta od strane organizatora putovanja, no smatraju da je odluka donesena prekasno, odnsono dva dana prije početka samih putovanja. Veliki gubitak za agencije znači i veliki gubitak za hrvatsko gospodarstvo, rekao je Fain, predsjednik UHPA-e, no nadaju se da će svjetlo na kraju tunela ugledati na proljeće 2021. kada su po drugi puta veliki dio putovanja i prebacili.

Brojni roditelji nisu dobili novac a djeca im nisu otišla na putovanja. No, Fain potvrđuje da su agencije pouzdane isigurne te da će svim roditeljima u takvoj situaciji novac biti vraćen.Po trenutnom Zakonu, novac bi trebao biti na računima roditelja 180 dana od proglašenja prestanka pandemije.

Podcast Turizam24

pratite nas

10,000FansLike
1,700FollowersFollow
1,500SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

aktualno